Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna döms till rättspsykiatrisk vård för dubbelmordet i Hjo

Publicerad:
På fredagen kom domen mot den kvinna som i mars dödade sina föräldrar i Hjo. Hon döms till rättspsykiatrisk vård för mord.
På fredagen kom domen mot den kvinna som i mars dödade sina föräldrar i Hjo. Hon döms till rättspsykiatrisk vård för mord. Foto: Lars-Ola Carlén

Kvinnan dödade sina föräldrar - nu döms hon för dubbelmordet i Hjo. Men eftersom hon har en allvarlig psykisk störning kan hon inte dömas till fängelse. Skaraborgs tingsrätt beslutade därför om rättspsykiatrisk vård.

Det var på kvällen den åttonde mars som kvinnan anlände till sitt föräldrahem i Hjo, hon bodde sedan en tid på annan ort. Hon hade en komplicerad relation till sina föräldrar och träffade dem inte så ofta.

Det blev diskussioner dem emellan och kvällen slutade med ett brutalt våldsdåd, föräldrarna höggs ihjäl och hittades av polisen bakom en låst dörr, de hade försökt att rädda sig genom att låsa in sig. Enligt anhöriga hade de tidigare satt upp lås eftersom de kände rädsla för dottern.

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson anser att kvinnan har gjort sig skyldig till två fall av mord. Tingsrätten delar hennes uppfattning, det framgår av fredagens dom.
Vice chefsåklagare Jenny Karlsson anser att kvinnan har gjort sig skyldig till två fall av mord. Tingsrätten delar hennes uppfattning, det framgår av fredagens dom. Foto: Roland Svensson

Kvinnan gick ut efter dådet och en ung kvinna fick kontakt med henne, hon var blodig och ville inte berätta för henne exakt vad som hänt mer än att det var "något fruktansvärt".

Förnekade mord

Kvinnan har allt sedan i mars förnekat rubriceringen mord men har bekräftat delar av händelseförloppet.

Vid rättegången sade hon att hon inte hade uppsåt att döda föräldrarna, men att hon "såg rött".

Döms för mord

På fredagen kom Skaraborgs tingsrätts dom. Där konstateras att kvinnan döms för mord. Tingsrätten har gjort bedömningen att kvinnan måste ha varit medveten om sitt handlande, trots sin psykiska ohälsa, och döms därför för uppsåtligt brott.

"Den dömda har efter angreppet mot föräldrarna själv påkallat hjälp från allmänheten som tillkallat polis. Tingsrätten har rubricerat gärningen som mord då våldet varit omfattande och brutalt samt då den dömda haft tid att besinna sig under händelsen men inte gjort så", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Rättspsykiatrisk vård

Tingsrätten säger i domen att straffvärdet för de två morden uppgår till livstids fängelse. Men eftersom kvinnan har bedömts lida av en allvarlig psykisk störning såväl vid gärningen som vid rättspsykiatrisk utredning bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kvinnan ska betala sammanlagt över 750 000 kronor i skadestånd till offrens anhöriga.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHjoRättsmedicinalverketSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.