Brist på samordning i samband med nedläggning av fritids i Filsbäck

Insändare
PUBLICERAD:
Fritids i Filsbäck.
Foto: Thomas Kühnel

Frågan runt fritids i Filsbäck är större än att det bara är bortskämda föräldrar som inte orkar åka en bit extra för att hämta sina barn efter jobbet.

Det som vi ställer oss kritiska till är att kommunen verkar ägna sig åt att ta kortsiktiga och snabba beslut utan samordning och eftertanke. Hur hänger nedläggningen av fritids i Filsbäck ihop med kommunens planer att utveckla Filsbäck som tätort och få fler barnfamiljer att välja att bosätta sig där? En stor anledning till att många barnfamiljer väljer att bo i tätort är att det erbjuds bra tillgång till barnomsorg samt skola och fritids, som underlättar vardagspusslet. Fram tills nedläggningen av fritids uppfyllde Filsbäck detta på ett bra sätt. Hur har kommunen nu tänkt att Filsbäck ska bli en attraktiv tätort att välja att investera stora pengar i, som ett husbygge innebär, när vardagspusslet blir svårare? Detta är frågor som kommunen ännu inte gett några svar på.

Ett tydligt bevis på brist på samordning inom kommunen är Lotta Hjobergs uttalandet i artikel i NLT den 8 juli om att ”Jag trodde inte att det skulle bli en sådan reaktion”.

Hade det funnits en samordning inom kommunen hade det funnits en medvetenhet om att barn och skola inte skött dialogen med familjerna i Filsbäck på ett acceptabelt sätt och att det därmed fortfarande finns öppna frågor kring tidigare fritidslokalerna i Filsbäck. Barn och skola har till familjerna i Filsbäck förmedlat att lokalerna skulle kunna användas för framtida behov för förskolan i Filsbäck. Ett HVB-hem går helt emot detta uttalande från barn och skola då verksamhetsinriktningen för lokalerna helt ändras. Därför borde det inte komma som en överraskning att familjerna i Filsbäck reagerar negativt.

Att kommunen tänker långsiktigt, samordnat och har respektfull dialog med sina kommuninvånare borde vara av vikt för samtliga som bidrar med skattemedel för investeringar som görs och verksamheter som bedrivs i kommunen. Därför är frågan kring fritids i Filsbäck större än bara några föräldrar som är missnöjda över att de fått en mindre bekväm vardag.

”Gnälliga” Filsbäcksbor

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.