Hoppa till huvudinnehållet

Tengene - en riktig metropol

Publicerad:
Tengene i en vykortsvy.
Tengene i en vykortsvy. Foto: Privat

Det går fort att susa förbi Marieberg och området kring Nossan vid Tengene kyrka när man är ute och kör. Ett snabbt ögonkast och sedan är man förbi. Men sluta stressa, och stanna till ett slag på kyrkogårdsparkeringen vid Marieberg. Denna plats var för bara några årtionden en riktig metropol.

Om man skulle ställa sig mitt på parkeringen vid Tengenes kyrka, den vid den gamla kvarnen, och blunda, skulle man kanske kunna fantisera om hur det en gång såg ut där.

Små bulliga bilar med mjuka former som kanske pruttar förbi. Hästar som parkeras i stallet av husbonden som ska mala råg i Tengenes kvarn. Kanske passar bonden på att ta sig ett järn med sina grannar i väntan på att säden ska bli mjöl. Lanthandlaren som säljer allt man kan tänka sig och lite till. Brevbäraren som slänger benet över cykelramen och trampar iväg från Tengenes poststation. I 50-talets början hade det förövrigt inte ens gått att stå där, mitt på parkeringen. Den inhyste då en bensinmack.

Det gamla stallet finns kvar, men få hästar står i det i dag.
Det gamla stallet finns kvar, men få hästar står i det i dag. Foto: Emma Hjorth

Den allra första affär på denna plats uppges ha kommit till år 1866 och startades av en man vid namn Erik Karlsson. Bara ett par år efter affärens tillkomst, 1869, brann den ner. Några år senare byggdes lanthandeln upp igen, men på den västra sidan av Nossan. Även där bröt lågorna loss och brände ner byggnaderna.

1934 var husen återigen uppbyggda, och där och då fick de det utseende som de stoltserar med än i dag. I byggnaderna huserade ett postkontor, en lanthandel, ett mejeri och en kvarn, och mittemot på andra sidan ån låg sågen. Dessutom fanns det på ovanvåningen till posten och lanthandeln lägenheter. Och så fanns tidigare omtalade bensinmack, mitt på grusplanen.

Vad fanns det för anledning att lämna Tengene förr i tiden? Väldigt få, det mesta fanns som behövdes.
Vad fanns det för anledning att lämna Tengene förr i tiden? Väldigt få, det mesta fanns som behövdes. Foto: Privat

Men platsen vid Tengene kyrka är känd längre tillbaks än 1860-talet. Redan på medeltiden användes platsen som ett vadställe och platsens första kvarn omnämns redan i slutet av 1200-talet. Även kyrkan tror man har sina rötter kring detta århundrade.

Tengenes kyrka står vackert i närheten av Nossan.
Tengenes kyrka står vackert i närheten av Nossan. Foto: Emma Hjorth

Allting har en ände. I och med att affärer och företag började etablera sig inne i städerna eller på köpcentrum blev det svårt för lanthandlare och liknande att överleva ute i bygden. Tengenes mejeri försvann redan på 60-talet, liksom bensintappen. Strax därpå flyttade lantbrevbäraren ur sina lokaler. Lanthandeln klarade sig lite längre, fram till -82. En takpannefabrik fanns på platsen under några år men flyttade sedan till närliggande "Stället". Kvar på det som en gång var Tengenes Mecka fanns nu blott kvar en kvarn och en såg.

Marieberg heter gården som ligger och blickar ut över detta forna centrum. I dag bor Manne Persson på gården och driver sågen. Han är uppvuxen i lägenheten ovanför den gamla posten och har många roliga minnen och anekdoter från tiden då Tengene centrum blomstrade.

– Vasslen som blev över från ystningen på mejeriet fick grisarna. Vasslen rann i ett järnrör till svinhuset och dracks av grisarna.

Och orsaken till att tappen försvann kan ha en liten lustig incident bakom sig, berättar Manne:

– Mejeristen Daniel Anderssons dotter skulle backa bilen. Då backade hon över den. Sen kom det aldrig upp någon ny igen.

Manne minns också när den gamla bron över Nossan byttes ut. Detta skedde 20 juni 1950 och det var ett riskfyllt arbete att flytta den omkring 14 ton tunga och 20 meter långa järnbron. Till detta krävdes en lastbil, en trailer och två traktorer, och den flyttades till Främmestads egendom, där man fortfarande kan både gå och åka över den. Den nya bron göts på plats och den gamla brons brofästen lämnades kvar bredvid, som minne.

I försomras blev Mariebergsområdet även ytterligare en sak rikare på listan över saker som funnits där. Då var det nämligen många bilister som snällt fick stanna för de temporära trafikljusen som stoltserade i trakten ett kort tag.

Både lanthandel och bensinmack fanns i Tengene förr i tiden. Inte mycket av dåtidens kommers finns kvar i dag.
Både lanthandel och bensinmack fanns i Tengene förr i tiden. Inte mycket av dåtidens kommers finns kvar i dag. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Grästorps kommunHelgMeraSommarTengene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.