Hoppa till huvudinnehållet

Mötesplats på gång i Stora Mellby: "Viktigt för hela byn"

Publicerad:
Bengt Mökander Stora Mellby SK, Daniel Filipsson (M) kommunalråd Alingsås och Martin Dahl från Leader Göteborgs Insjörike, tog det första spadtaget.
Bengt Mökander Stora Mellby SK, Daniel Filipsson (M) kommunalråd Alingsås och Martin Dahl från Leader Göteborgs Insjörike, tog det första spadtaget. Foto: Mattias Olsson

En ny mötesplats håller på att byggas i Stora Mellby. Mötesplatsen blir en väderskyddad arena för lek, idrott och kultur. I tisdags togs ett symboliskt första spadtag.

Även om det symboliska första spadtaget togs under tisdagen så har arbetet med mötesplatsen pågått sedan i maj. Men på grund av pandemin har inte ett första spadtag tagits förrän nu.

– Nu vill vi fira att vi har kommit en bra bit in i projektet. På grund av corona har vi valt att inte ha något första spadtag förrän nu. Så under tisdagen togs spadtaget, men vi har ju faktiskt kommit en bit in i projektet, säger Sten-Åke Gustafsson från Stora Mellby SK, med ansvar för finansiering och myndighetskontakter.

Gammal hockeyrink

Det är Stora Mellby Sportklubb som är initiativtagare till projektet. Den nya mötesplatsen ligger vid Brynet, mellan en befintlig fotbollsplan, kyrkan och skolan i Stora Mellby.

– Här fanns tidigare en gammal hockeyrink där man spolade is på vintrarna, den har stått här i många år, och var nu fallfärdig. Så då var frågan vad vi skulle göra med ytan. Eftersom en renodlad rink står oanvänd stora delar av året så blir det istället en konstgräsplan, som vi kommer att ha en sarg runt, med möjlighet att spola is på under vintern, säger Gustafsson.

Arbetet med mötesplaten i Stora Mellby har kommit en bit på vägen.
Arbetet med mötesplaten i Stora Mellby har kommit en bit på vägen. Foto: Mattias Olsson

Det kommer dessutom att byggas tak över planen. Däremot kommer stora delar av sidorna att vara öppna, så det rör sig inte om någon inomhusarena.

– Tanken är att det ska vara en spontanidrottsplats för ungdomar i bygden. Sedan är tanken att det ska vara mer än en idrottsplats. Vi kallar den en mötesplats i Stora Mellby. Dels ska den som sagt vara för spontanidrott och ungdomar, men tanken är att man även ska kunna ha konserter, skolavslutningar eller kanske en liten lokal marknad här. Det blir en mötesplats för både kultur och idrott helt enkelt, säger Sten-Åke Gustafsson.

7-8 miljoner

Stora Mellby SK har fått hjälp med finansieringen av Leader i Göteborgs Insjörike, Alingsås kommun, Sparbanksstiftelsen i Alingsås och Lions Club Bjärke. Den totala kostnaden för projektet ligger på mellan 7-8 miljoner kronor.

Daniel Filipsson (M) är kommunalråd i Alingsås kommun, och han tycker projektet är viktigt för Stora Mellby.

– Det känns väldigt bra. Kommunens kassa är inte full med pengar, men detta är angeläget, och det känns bra att vi är med på ett hörn. Det är viktigt för hela byn att få en samlingsplats, för såväl unga som gamla, säger Daniel Filipsson.

Klar i december

Efter att det symboliska spadtaget, som bevittnades av ett flertal personer, var genomfört serverades även kaffe och fika för de som önskade.

Planen är att mötesplatsen ska kunna invigas i december månad, om det går som man hoppas.

Artikeltaggar

Essunga kommunNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.