Hoppa till huvudinnehållet

Var kommer korven på mackan ifrån?

Publicerad:
Genom LRF och stadsnära lantgård får barn i årskurs fyra besöka gården och lära sig matproduktion och om den gröna näringen. Josefina Guttman, Sven Bengtsson, Zarah Mellgren och Zandra Hell tror starkt på projektet.
Ett nytt projekt riktat mot skolorna i Lidköping kör i gång i och med skolstarten. Foto: Martina Rask

Maten vi äter fjärmas mer och mer från sin ursprungliga källa.

För att öka kunskapen om mat och lantbruk erbjuds alla elever i årskurs fyra ett besök på den stadsnära lantgården i Lidköping.

– Målet är att barnen ska få veta mer om var maten kommer ifrån, säger Josefina Guttman, LRF.

Josefina har tillsammans med Lidköpings LRF-grupp jobbat hårt för att få till det projekt som nu står i startgroparna att förverkligas.

Skolan i Lidköpings kommun är med på noterna, personalen på den stadsnära lantgården likaså, liksom Lidköpings Sparbanksstiftelse som bidrar med drygt 50 000 kronor.

Pengarna ska gå till att bekosta skolskjutsen för barn som vill åka till Råda där gården ligger, samt till material.

LRF bidrar med pedagogiskt material i form av korta filmer i läromedelsserien Bonden i skolan.

Vad är syftet med satsningen?

– Målet är ge barnen kunskap om den gröna näringen och se var maten de äter kommer ifrån, säger Josefina Guttman och Zarah Mellgren, LRF.

De har en förhoppning att besöken ska bli en tradition som bli lika vanlig som elevers besök på Läckö slott och Vänermuseet.

Kunskap om olika sädesslag och vad de används till kommer att ges genom att visa gårdens odlingsrutor med olika spannmål.

– Många i dag vet inte skillnaden på vete och havre och kan inte peka ut vad de passerar för grödor när de åker på vägarna, säger Sven Bengtsson som deltar i arbetet med den stadsnära lantgården.

Barnen kommer att få testa att mala mjöl och pressa olja och förhoppningsvis även gräva upp lite potatis och hjälpa till med skörd i växthuset. Här finns grönsaksodlingar och även djur som kor, grisar och höns som det går att lägga upp en pedagogisk undervisning runt.

– Vår tanke är att de ska få en inblick i hur maten odlas och hur djuren lever i Sverige.

Josefina Guttman och Zarah Mellgren, LRF, hoppas att besöken på gården kan bli ett återkommande inslag för elever i kommunen.
Josefina Guttman och Zarah Mellgren, LRF, hoppas att besöken på gården kan bli ett återkommande inslag för elever i kommunen. Foto: Martina Rask

Zandra Hell, djuransvarig på gården, berättar att hon ibland hör att gårdens unga besökare inte riktigt förstår kopplingen mellan maten de äter och djur och växter.

– En hamburgare och korv är något som tillverkas i fabrik. Det är viktigt att unga inte tappar förståelsen för hur allt hänger ihop, säger hon.

Elever i årskurs fyra från 18 skolor kommer att erbjudas besök. Deltagandet är frivilligt.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill anmäla sig, säger Zarah Mellgren.

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings stadsnära lantgårdLRFNyheterRåda

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.