Hoppa till huvudinnehållet

Kommunikationen måste skärpas

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se

Hösten fick sig en rivstart, i alla fall kollektivtrafikmässigt sett. När beskedet om att Västtrafik drar in fem av sina tågturer på spåren mellan Uddevalla och Herrljunga tände det till ordentligt bland politikerna.

– Jag fick ont i magen, säger Tobias Leverin, (C).

3 augusti kunde man i NLT läsa om Varas kommunstyrelseordförande, Gabriela Bosnjakovic (M), som kommenterar Västtrafiks neddragning av bland annat vissa turer på tåglinjen mellan Uddevalla och Herrljunga. Neddragningarna beror på ekonomiska orsaker samt resestatistik.

– Jag fick ont i magen när jag läste om neddragningarna och ville gå till botten med dem. Jag ringde Gabriela, Västtrafik och mina politiska kollegor inom kollektivtrafiken, berättar Tobias Leverin.

Neddragningarna inom kollektivtrafiken kom med alldeles för kort varsel anser Tobias Leverin.

– Vi har inte blivit tillfrågade om detta. Resorna är viktiga för oss om vi ska kunna vara bra pendlingskommuner.

Bristande information

Skyltarna om 45 dagars avstängning av järnvägsövergångarna stämde inte riktigt. Avstängt kommer det att vara, men inte under lika lång tid.
Skyltarna om 45 dagars avstängning av järnvägsövergångarna stämde inte riktigt. Avstängt kommer det att vara, men inte under lika lång tid. Foto: Emma Hjorth

Det hela resulterade i ett möte som hölls under måndagen där alla berörda kommuner längs Uddevalla-Herrljunga-banan deltog. Under mötet diskuterades bland annat frågan om hur man ska kunna samarbeta bättre mellan kommun, politiker och Västtrafik, så att liknande händelser inte ska ske i framtiden.

– Vi måste bli mer följsamma, så att det inte blir fler sådana här överraskningar. Det gör medborgarna förvirrade och får dem att undra vad vi politiker gör. Ett annat exempel är ju de här skyltarna som kommit upp vid järnvägsöverfarterna, där det står om 45 dagars avstängdhet. Det var ett misstag från början. Informationen fungerar inte.

Kvarleva från SAAB-tiden

Förutom de fem indragna tågresorna på sträckan Uddevalla och Herrljunga dras busslinje 650 Såtenäs-Vänersborg - som även stannar i Grästorp - in helt. Orsaken till detta är enligt Västtrafik för att resandet varit lågt på denna sträcka under en längre tid. Busslinje 640, Nossebro-Grästorp-Trollhättan får reduceringar i avgångarna. På denna sträcka försvinner morgonturen som startar 04.45.

– Den var en kvarleva från SAAB-tiden. I det här fallet hörde Västtrafik av sig i tid, och resestatistiken motiverar till indragning. Vi måste acceptera att vissa turer tas bort, varje krona inom kollektivtrafiken räknas, trafikbolagen sitter i en tuff ekonomisk sits. Det handlar om ett givande och ett tagande, men vi vill vara med i det, det är ett skall-krav.

Tobias Leverin, (C), vurmar för kollektivtrafiken.
Tobias Leverin, (C), vurmar för kollektivtrafiken. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicGrästorps kommunKollektivtrafikNyheterTobias LeverinTågtrafikVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.