Hemmavasan - ett populärt alternativ för Lidköpings VSK

Publicerad:
Inge Assarsson korsar mållinjen efter nio mils löpning när Lidköpings VSK arrangerade Hemmavasan. Henrik Johansson, ordförande i LVSK, bjuder Inge på en dusch. Foto: Sören Turesson

När stora arrangemang blir inställa hittar Lidköpings VSK andra vägar.

I lördags arrangerade klubben Hemmavasan med nio mils löpning alternativt cykling på programmet.

– Det här var första gången, men kanske inte sista, säger Henrik Johansson, ordförande i LVSK.

Sedan 2009 har vid den här tiden på året Vasaloppets sommarvecka, med löpning och cykling på den nio mil långa sträckan mellan Sälen och Mora, varit ett återkommande arrangemang.

I år satte den pågående pandemin stopp för tävlingarna, vilket fick somliga klubbar runt om i landet att agera på egen hand.

Lidköpings VSK var en av dessa.

– Vi bestämde oss för att arrangera en liknande tävling på hemmaplan, säger Henrik Johansson.

Förlängde sviten

Tävlingen gick under namnet Hemmavasan och initiativtagare var Inge Assarsson, LVSK-löparen som deltagit i Vasaloppets sommarvecka de sex senaste åren. Inge ville inte gärna spräcka sin svit.

Hemmavasan arrangerades i lördags med löpning och cykling (MTB) på programmet.

Löparna hade Rådåsgården och en 4,5 kilometer lång varvbana som utgångspunkt. Längsta löpsträckan var 90 kilometer, men man kunde också välja att springa 45,30 eller 18 kilometer.

Totalt kom omkring 50 LVSK-are till start och fyra av dem sprang den längsta distansen.

Madeleine Lundell var en av löparna som sprang nio mil under Hemmavasan.
Madeleine Lundell var en av löparna som sprang nio mil under Hemmavasan. Foto: Sören Turesson

Dessa var Inge Assarsson, Madeleine Lundell, Therése Flensén och Ellen Johansson. Löparna startade redan klockan fem på morgonen och gick i mål mellan nio och elva timmar senare.

– Tiderna var inte så viktiga, det var prestationen i sig som räknades. Det var varmt och påfrestande, men samtidigt en fantastisk upplevelse för deltagarna, säger Henrik Johansson.

Populär tävling

LVSK arrangerade även MBT-tävlingen och även där kom ett 50-tal deltagare till start. Dessa tog sig an en 8,5 kilometer lång sträcka på grusvägar i Råda med omnejd. Distanserna var 94 alternativt 45 kilometer och snabbast på den längre sträckan var Jens Johansson.

– Det var lyckat och alla verkade nöjda. Enkla arrangemang på hemmaplan tilltalar många och det kan bli så att vi fortsätter med Hemmavasan även nästa år, säger Henrik.

Nästa alternativa arrangemang i Lidköpings VSK:s regi är inte långt borta. Den 5 september genomförs "Stockholm marathon" i Lidköping. För övrigt samma dag som inställda Rådalunken skulle ha genomförts.

Artikeltaggar

FriidrottLidköpings VSK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare