Hoppa till huvudinnehållet

Fotografen åkte från Prag till Götene för att se väggmålningen: "En stor ära"

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Erik Johansson framför sitt fotokonstverk Full moon service som nu avbildas på en fasad i centrala Götene. "Det är jättekul och spännande att se det här på plats"
Erik Johansson framför sitt fotokonstverk Full moon service som nu avbildas på en fasad i centrala Götene. "Det är jättekul och spännande att se det här på plats" Foto: Jens Fritzson

Fotografen Erik Johansson var på plats i Götene under onsdagen för att följa arbetet med väggmålningen av sitt fotokonstverk.

– Det känns som en stor ära att en av mina bilder får pryda en fasad i Götene, säger han.

Erik Johansson, uppvuxen i Holmestad, bor sedan fyra år tillbaka i Prag där han arbetar som fotograf. Under onsdagen tog han flyget till Landvetter för att spendera några dagar på hemmaplan.

– När jag var här för några veckor sedan var det regn och rusk, men nu är det sommar. Jag har bara tagit med mig shorts, så jag hoppas att det håller i sig (skratt).

Väggmålning påbörjad i Götene: "En utmaning"

"Skapar liv i samhället"

Av ett uppenbart skäl blev det ett stopp i Götene. Kameran var naturligtvis med. Att på nära håll få se sitt konstverk avbildas och växa fram i samhället var en speciell känsla för honom.

– Syrran skickade bilder till mig i går, och det är jättekul och spännande att se det här på plats. Jag tycker också att det är roligt att det görs någonting med en fasad som annars inte säger någonting. Det här initiativet skapar liv i samhället.

Erik Johansson.
Erik Johansson. Foto: Jens Fritzson

Superimponerad

Erik säger att han är superimponerad av väggmålningen som verkställs av Daniel "Huge" Fahlström.

– Det blir ju en annan tolkning när det blir målat, men jag gillar verkligen hur det ser ut. Jag har sett en del av vad han har gjort tidigare och redan från början kände jag mig trygg i att han skulle avbilda mitt verk på ett fint och realistiskt sätt. Jag tycker att han har fångat det jättebra och att det kommer bli levande.

Nu inleds Drömmen om Götene - väggmålning först ut

Att det blev fotokonstverket Full moon service var Eriks förslag. Det är fotograferat ute på ett gärde i Holmestad, någon kilometer från kyrkan. Rispapperslampor ersattes i efterhand med månar.

– Det fanns ett par alternativ som skulle passa bra, men detta verk var min personliga favorit och alla i projektgruppen var nöjda med det.

Hur ofta besöker du din hemmaplan?

– I vanliga fall, när det inte är coronapandemi, blir det nästan varje eller varannan månad. Har jag något jobb inbokat i Sverige brukar jag försöka kombinera någon helg här för att fota något nytt projekt eller bara hälsa på familj och vänner.

– Det finns en ständig dragningskraft att komma tillbaka till de här miljöerna. Jag vill fånga det svenska och gärna göra det i de miljöer där jag växte upp.

Utställning i Tallinn

Många av hans utställningar under året har blivit framskjutna på grund av pandemin.

– Nästa utställning, som verkar bli av, är i Tallinn på fotografiska i slutet av i september. Planen är att åka dit, men jag får se eftersom det fortfarande är karantänregler.

Artikeltaggar

Erik JohanssonGöteneNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.