Hoppa till huvudinnehållet

Coronakö när Kupan invigde nya lokaler

Publicerad:
Det var bemannat i Kupans kassa denna premiärdag. Här föreståndaren Marie-Louise Svensson tillsammans med frivilligarbetarna Stig Gustafsson, Hans Algotsson och Sibylla Algotsson.
Det var bemannat i Kupans kassa denna premiärdag. Här föreståndaren Marie-Louise Svensson tillsammans med frivilligarbetarna Stig Gustafsson, Hans Algotsson och Sibylla Algotsson.

Det var coronakö när Röda korsets second hand-butik Kupan öppnade de nya lokalerna på Skaraborgsgatan.

– En ut, en in, meddelade Hans Algotsson, som var den som såg till att alla i kön ute på trottoaren höll avstånd.

Efter nästan 30 år i lokalerna ute vid industriområdet Munkatorp söder om E20 har Kupan nu flyttat in i resurscentrat Fontänens tidigare lokaler.

– Vi har fått fina, fräscha och ljusa lokaler med betydligt fler fönster än tidigare. Det kommer att bli mycket lättare att hålla ordning här, säger föreståndare Marie-Louise Svensson.

Med på hela resan

Hon har varit med på hela den 30-åriga resan, och är i dag den enda som är löneanställd. Men verksamheten skulle inte fungera utan det 50-tal frivilliga som är engagerade. Det handlar både om medlemmar i Röda korset och personal som placerats här av bland annat Arbetsförmedlingen och kriminalvården.

– Under de här åren har vi haft 100-tals som kommit från Arbetsförmedlingen och Kriminalvården, och många av dem har sedan gått vidare och fått vanliga jo0bb.

Flytten innebär en liten förändring av utbudet. De stora möblerna är borta, annars finns här det mesta; kläder, böcker, skivor, husgeråd och prydnadssaker.

– Förhoppningen är ändå att vi ska kunna höja omsättningen när vi har hamnat mitt i stan. Vi blir ju tillgängliga på ett helt annat sätt, inte minst för de som inte har tillgång till bil, säger Marie-Louise Svensson.

De unga hittar hit

Ute på Munkatorp var inlämningen förlagd till en särskild byggnad. Men nu är det bara att gå in med kläder, böcker och annat direkt i den nya butiken.

– Vi har fått in hel del saker redan i dag, både kläder och annat.

I övrigt präglades premiärdagen av nyfikenhet och köplust, och så förstås massor med handsprit och lappar på golvet där kunderna uppmanades hålla avstånd.

– Med åren har det blivit allt fler ungdomar som handlar hos oss, det är roligt, säger Britt-Marie Svensson.

Artikeltaggar

CoronavirusetNyheterRöda korsetSecondhandSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.