Hoppa till huvudinnehållet

Varm lördag – då drog alla till Svalnäs

Publicerad:
SUP:arna blir en allt vanligare syn på stränderna. En som införskaffat en är Robin Persson från Östersund, nöjd förstagångsbesökare på Svalnäs. Men det är nog snarare gymmet än paddlingen som ligger bakom kroppen. "Jag försöker hålla igång", säger han blygsamt.
SUP:arna blir en allt vanligare syn på stränderna. En som införskaffat en är Robin Persson från Östersund, nöjd förstagångsbesökare på Svalnäs. Men det är nog snarare gymmet än paddlingen som ligger bakom kroppen. "Jag försöker hålla igång", säger han blygsamt. Foto: Sören Turesson

Äntligen badväder – så tänkte nog många, att döma av besökarantalet på lördagen när NLT gjorde ett nedslag på "Vänerns riviera".

– Svalnäs är den finaste stranden häromkring, tycker Magnus Grön från Skara.

De soldagarna har inte direkt duggat tätt den senaste tiden; årets julimånad är en av de kallare på senare år. Så när väderprognoserna utlovar en värme är det många som passar på att åka till Svalnäs. Väldigt många. Redan vid lunchtid på lördagen är parkeringarna fulla och bilar har tagit plats lite huller om buller utmed den smala vägen. Väl nere på stranden är det nästan lika välfyllt – vid en första anblick är det inget förutom den utglesade glasskön som skvallrar om att det pågår en coronapandemi.

Nellie, Magnus, Levi och Anna har tagit sig från Skara till Svalnäs och packat såväl sandleksaker och gummibåt som rikligt med proviant för en heldag på stranden.
Nellie, Magnus, Levi och Anna har tagit sig från Skara till Svalnäs och packat såväl sandleksaker och gummibåt som rikligt med proviant för en heldag på stranden. Foto: Sören Turesson

Ett av sällskapen som tagit plats i sanden är Magnus Grön och Anna Linné med barnen Nellie, 7 år, och Levi, 5. Skarafamiljen kom tidigt och lyckades undvika parkeringsträngseln och planen är att tillbringa hela dagen på Svalnäs.

– Det är den finaste stranden häromkring. Den är bäst när det är bra väder så att man kan stanna hela dagen. Det tar ju en timme att åka hit, säger Magnus.

Det är mycket folk här. Hur tänker ni kring trängsel och corona?

– Man försöker tänka på det. Men det är inte alla som gör det, konstaterar Anna.

– Nej, det känns som en del glömmer, tycker Magnus.

I en liten minisjö som bildats på stranden leker och plaskar kusinerna Hilmer Söneborn, 3, och Fennris Hedsjö Söneborn, 4, glatt. Trots att de har nära till Svalnäs har det kalla vädret medfört att dagens besök det första på ett bra tag.

– Vi bor i Söne, men har inte varit här sedan i slutet av juni, säger Fennris mamma Sandra Söneborn.

 • Kusinerna Fennris Hedsjö Söneborn och Hilmer Söneborn har hittat en minisjö att bada i.
  Kusinerna Fennris Hedsjö Söneborn och Hilmer Söneborn har hittat en minisjö att bada i. Foto: Sören Turesson
 • Miliam Olausson låter inte gipset hindra badandet och ser ut att ha det gôtt på flytleksaken som pappa Tobias drar fram.
  Miliam Olausson låter inte gipset hindra badandet och ser ut att ha det gôtt på flytleksaken som pappa Tobias drar fram. Foto: Sören Turesson
 • Premiärtur på enhörningen för Stina Svensson. I bakgrunden syns lillebror Svante och pappa Mattias.
  Premiärtur på enhörningen för Stina Svensson. I bakgrunden syns lillebror Svante och pappa Mattias. Foto: Sören Turesson
 • Maxx Persson och Albin Djup kastar boll i vattnet.
  Maxx Persson och Albin Djup kastar boll i vattnet. Foto: Sören Turesson
 • Milo Brissman Carlén, snart 3 år, har kul med en käpphäst.
  Milo Brissman Carlén, snart 3 år, har kul med en käpphäst. Foto: Sören Turesson
 • Gott om folk på stranden.
  Gott om folk på stranden. Foto: Sören Turesson
 • Parkeringssituationen var stundtals lätt kaosartad.
  Parkeringssituationen var stundtals lätt kaosartad. Foto: Sören Turesson
 • Glasskö, coronastyle.
  Glasskö, coronastyle. Foto: Sören Turesson

Ett stenkast därifrån hittar vi Miliam Olausson, 6 år, från Lidköping. Han har gips på foten efter en olycka på förskolan, men låter inte det hindra honom från att bada. Med ett gummiskydd på plats är han redo för ett dopp.

– Det är nionde veckan med gips, men förhoppningsvis blir han av med det på måndag, säger Tobias och gör Miliam sällskap ut i vattnet.

Mamma Zandra stannar på stranden.

Badkruka?

– Kanske det...

Ute i vattnet stå kusinerna Maxx Persson, snart 11, och Albin Djup, 12, och kastar boll. De gillar Svalnäs, men tycker att det kanske är lite för mycket folk.

– Det är väldigt många här. Men det är en fin strand, säger Albin som annars håller Villabadet som favorit.

Vad tycker ni om årets sommar så här långt?

– Ganska bra, men det har varit lite dåligt väder.

SUP:arna (det vill säga stand up paddleboard) har slagit igenom på bred front i år. En av dem som slagit till och införskaffat en är Robin Persson från Östersund som är på tillfälligt besök i trakten.

– Jag köpte den i våras, det är bara fjärde gången jag använder den. De är otroligt roliga!

För Robin är det första besöket någonsin på Svalnäs och efter 40 minuters vistelse ger han badplatsen högt betyg.

– En jättebra strand. Det är mycket folk, men det var väl att vänta, säger han innan han paddlar iväg med starka armar.

Artikeltaggar

KållandLidköpings kommunNyheterSommarSvalnäs

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.