Hoppa till huvudinnehållet

Verene fann bullarnas hemliga ingrediens

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se

Kallt smör? Två lättvispade ägg? Siktat vetemjöl special? Många är de som söker svaret på hemligheten bakom luftiga, saftiga och härligt goda kanelbullar. Verene Sundberg Koller har hittat svaret.

Verene Sundberg Koller, Håle, har bakat så länge hon kan minnas. När mamma stod i köket var lilla Verene med och i vuxen ålder har det blivit andra som inspirerat henne i bakkonstens värld. Norskan Elin Vatnar Nilsen är en av de största inspirationskällorna för Verene, och också den person som hjälpt henne lösa gåtan på hur man får fluffiga och saftiga kanelbullar. Metoden heter...

Tangzhung är en blandning av mjöl och vätska, som ofta benämns som den hemliga ingrediensen.
Tangzhung är en blandning av mjöl och vätska, som ofta benämns som den hemliga ingrediensen. Foto: Emma Hjorth

– Tangzhong! Jag följer Elin Vatnar Nilsen på Instagram och har också hennes bok som handlar om Tangzhong.

Som man kan lista ut från namnet är det ett asiatiskt påhitt, närmare bestämt från Japan. Begreppet innebär att en viss mängd mjöl och en viss mängd vätska blandas till en redning som liknar löst potatismos i konsistensen. Denna värms försiktigt upp under omrörning till 65-66 grader och får sedan stå tills den svalnat.

Kokboksförfattarinnan Elin Vatnar Nilsen är en stor inspirationskälla för Verene. Här följer hon receptet från boken om tangzhong.
Kokboksförfattarinnan Elin Vatnar Nilsen är en stor inspirationskälla för Verene. Här följer hon receptet från boken om tangzhong. Foto: Emma Hjorth

Tangzhongen kan sedan användas i flera olika sorters jäsbakverk, så som bröd, bullar och kransar och påminner lite om skållning.

– Det sägs att tangzhong är den hemliga ingrediensen för att göra bakverket supermjukt, förklarar Verene.

  • Verene Sundberg Koller har bakat så länge hon kan minnas.
    Verene Sundberg Koller har bakat så länge hon kan minnas. Foto: Emma Hjorth
  • Foto: Emma Hjorth
  • Kavling innan det är dags för socker och kanel att hamna på degen.
    Kavling innan det är dags för socker och kanel att hamna på degen. Foto: Emma Hjorth
  • Färdiga bullar väntar på att avnjutas.
    Färdiga bullar väntar på att avnjutas. Foto: Emma Hjorth
  • Hushållsassistenten är en av Verenes bästa vänner.
    Hushållsassistenten är en av Verenes bästa vänner. Foto: Emma Hjorth
  • Swish in i ugnen.
    Swish in i ugnen. Foto: Emma Hjorth
  • Verene kollar glutentrådarna. Efter 20 minuters ältning ser de riktigt bra ut.
    Verene kollar glutentrådarna. Efter 20 minuters ältning ser de riktigt bra ut. Foto: Emma Hjorth
  • Swish ut ur ugnen.
    Swish ut ur ugnen. Foto: Emma Hjorth
  • Verene Sundberg Koller
    Verene Sundberg Koller Foto: Emma Hjorth
  • Verene Sundberg Koller
    Verene Sundberg Koller Foto: Emma Hjorth
  • Efter första jäsningen ska degen upp på bakbordet.
    Efter första jäsningen ska degen upp på bakbordet. Foto: Emma Hjorth

När tangzhongen har svalnat tillsätts den nämligen i degen. Degen ältas sedan längre än normalt, upp emot 20 minuter innan den får jäsa och bakas ut till det man nu tänkt sig att baka. Och resultatet blir verkligen gott!

– Tack vare tangzhong får bullarna bättre hållbarhet också. Det finns bara ett förfärligt fel med tangzhong. Det man bakar tar slut så fort.

Verene föredrar läsk till sina bullar. Hennes man rekommenderar kaffe eller mjölk.
Verene föredrar läsk till sina bullar. Hennes man rekommenderar kaffe eller mjölk. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Grästorps kommunHåleInstagramMat och dryckMeraNyheterSommar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.