Hoppa till huvudinnehållet

Svalt intresset för nya kvartersnamnen

Publicerad:
Nya områden i Skara ska få nya namn.
Nya områden i Skara ska få nya namn. Foto: Helena Långström Schön

Är det lämpligt att kalla det nya bostadskvarteret väster om stationshuset för Plattformen som ett sätt att återknyta till den tidigare järnvägsepoken?

Är Fjorgyn ett bra namn på platsen framför stationshuset, i dag ofta kallad Björndamsparken?

Skaraborna har fått chansen att tycka till om de här namnförslagen och några till på kommunens hemsida, men intresset kunde ha varit större.

Några timmar innan enkäten avslutades på torsdagen hade drygt 200 svarat, varav 135 hade slutfört besöket med att tycka till om förslagen, alternativt skicka ett eget.

- Jag tycker ändå att gensvaret är positivt, det är i stort sett vad vi hade förväntat oss. Vi vet att det här är en fråga som engagerar skaraborna, och trenden är att många har kommit med egna förslag, säger kommunikationschef Peter Blom.

Stadsarkitekt Ian Cortes är nöjd med skarabornas engagemang kring namnsättningen av det nya stationsplatsen och det nya bostadskvarteret på stationsområdet.
Stadsarkitekt Ian Cortes är nöjd med skarabornas engagemang kring namnsättningen av det nya stationsplatsen och det nya bostadskvarteret på stationsområdet. Foto: Thomas Kühnel

Historisk koppling

Det kommunala namnsättningsrådet fick i våras uppdraget att ta fram förslag på namn för stationsplatsen och stationsområdet. Uppdraget innebar även att invånarna skulle vara aktiva i processen och därför enades rådet om ett antal förslag som skaraborna nu har haft möjlighet att tycka till om och kommentera, alternativt presentera egna förslag.

- Folk har engagerat sig, det tycker jag är bra, säger stadsarkitekt Ian Cortes.

I arbetet med att fram förslag har namnsättningsrådet tänkt långsiktigt, eftersom namnen ska vara permanenta. De ska också anknyta till platsens tradition eller användning och passa in i den omgivande miljön.

Skaras stationsområde utvecklas nu för centrumnära bostäder, och inför den utvecklingen ska ett nytt kvarter namnges. Kvarteret ligger inom det gamla spårområdet, och de framtagna namnförslagen, Stoppbocken, Slipern och Plattformen, sägs återspegla platsens historia och järnvägsepoken.

Fornnordiska namn

Platsen framför stationshuset har i dag inget formellt namn, även om den i folkmun ofta kallas Björndamsparken eller kort och gott Björndammen. Här har namnsättningsrådet valt att fortsätta traditionen i stadsdelen med fornnordiska och mytologiska namn.

De tre förslagen utgår från nordiska gudanamn med anknytning till vatten:

• Ran: Havsgudinnan och vågornas mor.

• Ägir: Havsgudinnan Rans make, med vem han har nio döttrar som är havets vågor.

• Fjorgyn: Hon är jordens, åskans och regnets gudinna.

Fjorgyn eller Ägir?

Det är nu upp till namnsättningsrådet att med enkätundersökningen som möjlig ledstjärna ta ställning i namnfrågan.

- Namnförslagen ligger i linje med vad vi har tänkt. Om man väljer det ena eller andra spelar ingen större roll, huvudsaken är att de reflekterar till historiken, säger Ian Cortes.

Det är kommunstyrelsen som tar slutlig ställning till om Björndamsparken i fortsättning ska heta Fjorgyn, Ägir eller Ran – om nu inte någon av de som har svarat på enkäten kommit med ett ännu bättre förslag.

Artikeltaggar

Ian CortésLeif BrohedeNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.