• idag
  17 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Jäklar så mycket bättre det är med publik"

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Publiken - ni är saknade.
Foto: Sören Turesson
Nu har det gått nästan ett halvår sedan coronakrisen bröt ut, och även om det ännu är oklart hur länge den kommer att pågå går det redan nu att dra en tydlig slutsats.
Jäklar så mycket bättre det är med publik!

Idrotten är väl det tydligaste exemplet. Så snart fotbollsligorna drog igång igen bänkade jag mig framför tv:n och kollade på några matcher från Premier Leauge, La Liga och allsvenskan. Och visst, det var ingen större skillnad i spelarnas prestationer. De slog fortfarande fantastiska passningar, gjorde vassa brytningar och snygga glidtacklingar. Liverpool var fortfarande det bästa laget och Zlatan får fortfarande andra spelare att framstå som om de kommer från en annan, lite mer småväxt och lite slöare art på den här planeten.

Men det saknades något.

Det var så tyst!

När spelarna fick ett perfekt tillslag på bollen ekade det över arenan. Ibland hördes nån förbannad tränare skrika ut nåt kommando.

Annars ingenting.

Det var som som hela fotbollsvärlden förvandlats till en träningsmatch. En testturnering i väntan på att det ska börja på riktigt igen.

Jag är övertygad om att spelarna också känner av det. Den där extra laddningen när det egna laget går till anfall. Kampen för kvittering i slutminuterna. De sista två metrarna i en maxlöpning över halva plan. Allt det som kommer av att det finns stöd på läktarna.

Det saknas nu.

Det är klart att det finns idrott som aldrig har någon publik och där är det förstås ingen större förändring. Men jag tror faktiskt, att om det är något vi lärt oss under de här månaderna, är det att även en liten publik kan göra stor skillnad. Röster och blickar, stöd från läktarna. Det betyder något.

Vi ser nu att det inte bara är ett talessätt att publiken kan vara som en extra spelare i fotboll. Eller bandy för den delen. Jag bävar inför hösten och uppstarten av bandyallsvenskan. Tänk er Villas matcher utan publik. Där håller jag med de som säger att bandyn i så fall ska vänta med starten tills det går att ta in folk på arenorna igen.

Det vore nämligen trist om ännu fler vande sig av med att se bandy live. Den som möter bandyn första gången via en tv-apparat har helt enkelt svårare att förstå dess storhet.

Publikens betydelse märks även inom kulturen. För några veckor sedan var jag konferencier för en streamad konsert när Kolhusteatern i Hälleforsnäs fyllde 25 år. Egentligen skulle vi haft Sverigepremiär på musikalen The Toxic Avenger i sommar. Men allt det har förstås fått ställas in. Istället blev det en streamad konsert.

Vi tog in 40 personer i publik. Inom gränsen för restriktionerna. Lite folk från styrelsen och några närstående till de som var på scen.

Vilken skillnad det gjorde!

Jag kunde se deras reaktioner. Höra deras skratt och deras applåder. Jag är säker på att de också förstärkte upplevelse för det tusental som följde konserten hemma vid datorn.

Jag har själv försökt se en del streamad teater under våren. Samma som med fotboll. Det är bra. Prestationerna ofta lysande.

Men det är inte samma sak som att se det live.

Förväntan när man sätter sig på sin plats. Det dunkla ljuset. Sorlet av andra, lika förväntansfulla människor runtomkring. Skratten. Upplevelsen av drama, komedi och av att ryckas med i en handling tillsammans med andra.

Just där uppstår magin i mötet mellan idrottare eller kulturutövare och publiken. Man skapar något tillsammans. De på scen får respons, och agerar på den, vilket förstärker både spelet och upplevelsen.

Coronarestriktionerna må vara nödvändiga, men jag längtar intensivt till fullsatta salonger och arenor. Vi människor är ju sociala varelser. Vi vill uppleva saker med andra. Dela erfarenheter med andra. Känna att vi är en del av något som är större än oss själva.

Det kommer - tack och lov - inte några månader av pandemi ändra på.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.