Kärleken till skate inspirerade till graffitiskola: "Unga vallfärdar till Götene"

Publicerad:
Moria Jangefjord, Eirina Kavaliunaite, Liselott Hanssen, Aka Akaberinejad och Dennis Mann målar graffiti. Foto: Jens Fritzon

Med sprayflaskor och en stor dos fantasi har ungdomar under en vecka dekorerat Götene. Nu hoppas de få tillgång till fler plank att sätta sin prägel på.

Det är svårt att missa det färgglada planket vid Västerbyområdet. Rymdmönstret och de så kallade tagarna syns på långt håll. Här har ungdomar från Götene under en vecka haft graffitiskola tillsammans med fritidsledare från Fritid-Ungdom.

Idén till graffitiskolan kom från ungdomarna själva. En av dem som deltagit är Moria Jangefjord.

Varför just graffiti?

– För att det hänger ihop med skate, vilket jag älskar.

Att skatekulturen är stark bland ungdomar i Götene råder det inget tvivel om.

– Ungdomar vallfärdar till Götene från närliggande städer för att kunna åka i vår skatepark, säger fritidsledare Liselott Hansen.

Vandalism

Tyvärr har projektet fått utstå motstånd i form av vandalism. Två gånger under veckan har stora hål slagits upp i planket och ungdomarna har upprepade gånger fått täcka över dem.

Skadegörelser i skateparken: "Kan få stora konsekvenser"

Liselott är besviken över att graffitiplanket vandaliserats.

Götene graffitiskolas alster.
Götene graffitiskolas alster. Foto: Jens Fritzon

– Det är tråkigt. Jättetråkigt. Och ungdomarna blir ju ledsna. De har lagt ned så mycket jobb på att göra det fint.

Projektet har varit uppskattat trots skadegörelsen. Nu hoppas både ungdomarna och fritidsledarna att projektet ska kunna fortsätta till hösten.

Artikeltaggar

GöteneGraffitiNöje/KulturNyheterUngdomar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare