"Pensionärsgänget" lär barnen rida

Publicerad:
Barnen hade god kontroll på hästarna när det var dags att gå till paddocken. Foto: Emma Hjorth

Hästarna flyttade in i början av maj, och strax efter sommarlovets början ordnade den trygga ridskolan Haglunds ponnycenter ridläger. NLT har träffat Amanda Haglund som driver den nyöppnade ponnyverksamheten.

– Jag har alltid velat ha en egen ridskoleverksamhet, berättar Amanda Haglund när hon möter upp NLT framför ett gäng ponnyer som ett tiotal barn står och ryktar och gör fina inför rytt.

Att Amanda skulle arbeta med ridskoleverksamhet märktes redan när 24-åringen bara var sju, åtta år.

– När de andra flickorna lekte med Barbie satt jag i mitt flickrum och lekte ridskola med mina dockhästar och gjorde ridskolescheman till dem, minns Amanda.

Amanda Haglund driver Haglunds ponnycenter. Här har hon just assisterat lägerbarnen upp på hästarna med hjälp av en pall.
Amanda Haglund driver Haglunds ponnycenter. Här har hon just assisterat lägerbarnen upp på hästarna med hjälp av en pall. Foto: Emma Hjorth

Efter gymnasietiden på Nuntorps naturbruksgymnasium blev det arbete på olika ridskolor. Mollöns gård i Uddevalla var en av dem. Ägarna på gården kände väl till Amandas dröm och när det var dags för dem att gå i pension erbjöd de Amanda att överta Mollöns ponnyer.

– Jag hade inte tänkt starta nu, men ett sådant erbjudande kunde jag inte se åt sidan med. Dessutom var jag föräldraledig och det ena på det andra föll på plats, så jag kör nu och hoppas att det fungerar.

Mer tid med hästen

Haglunds ponnycenter kommer att starta upp ridskoleverksamheten till hösten. I höst kommer det också att hållas öppet hus för att nyfikna ska kunna komma och kolla in ridcentret.

Till skillnad från många andra ridskolor, där en åldersgräns på fem år är satt, tar Amanda emot så unga barn som treåringar.

– Skaraborg är ridskoletätt område, jag vet att konkurrensen är tuff så det gäller att göra något som är unikt.

Förutom att treåringar är välkomna till lektionerna är ponnycentret också unikt för sitt upplägg av ridlektioner.

– Många föräldrar är rädda för hästar och vill egentligen inte leda sitt barns häst. Föräldrar får vara med om de vill, men om de inte vill kan de lämna sina barn här.

Dessutom får eleverna vara med från början, det vill säga rykta och sätta på sadel innan det är dags för ridning. Efteråt är det rykt och omvårdnad igen. Mer tid med hästen helt enkelt.

– Jag har tagit det bästa från ridskolorna jag har jobbat på och satt ihop till min egen.

"Pensionärsgänget"

Eftersom både Amanda och ridcentrets hästar tycker att det är tråkigt att enbart rida inomhus i en fyrkant kommer mycket av ridtiden tillbringas utomhus. Runt gården, som ägs av Amandas man med bröder, finns många fina och lämpliga skogar och grusvägar att lära sig rida i och på.

Trygghet och att ha roligt är också mycket viktigt för Amanda. Hästarna hon fått från Mollöns gård är "pensionärer" och oerhört lugna. Den äldsta ponnyn är 25 år.

– Det är penisonärsgänget. Jag är noga med att hästarna ska vara trygga med barn. Trivs de inte så ska de inte vara här. De som är här trivs, och jag känner dem från Mollön.

Totalt finns för tillfället sju ponnyer i olika storlekar på Haglunds ponnycenter och fem av dem medverkade i ett av sommarens hästläger.

Linn tycker om att rida och är sugen på att fortsätta. På lägrets sista dag fixade hon Pinglan extra fin i manen.
Linn tycker om att rida och är sugen på att fortsätta. På lägrets sista dag fixade hon Pinglan extra fin i manen. Foto: Emma Hjorth

En av deltagarna, Linn, står och gör ordning en ponny för förmiddagsritten.

– Det är roligt att rida, tycker hon och verkar lite sugen på att fortsätta även efter lägret.

Ponnycentrets äldsta häst, 25-åriga Julia fick en ståtligt vacker svans.
Ponnycentrets äldsta häst, 25-åriga Julia fick en ståtligt vacker svans. Foto: Emma Hjorth

När ponnyerna är borstade så pälsen glänser och prästkragar, gökärt och timotej är inflätat i manar och svans får barnen hjälp upp på hästryggarna innan det är dags för en härlig skogstur som avslut på lägret.

 • Dags för ritt i Flakebergsskogen.
  Dags för ritt i Flakebergsskogen. Foto: Emma Hjorth
 • Samarbete var en av många saker som barnen lärde sig på ponnylägret.
  Samarbete var en av många saker som barnen lärde sig på ponnylägret. Foto: Emma Hjorth
 • Amanda Haglund hjälper eleverna upp på de snälla hästarna.
  Amanda Haglund hjälper eleverna upp på de snälla hästarna. Foto: Emma Hjorth
 • Shanon blir sommarfin.
  Shanon blir sommarfin. Foto: Emma Hjorth
 • Fem av Haglunds ponnycenters sju ponnyer görs fina för finaldagen på ponnylägret.
  Fem av Haglunds ponnycenters sju ponnyer görs fina för finaldagen på ponnylägret. Foto: Emma Hjorth
 • Ponnyn Rasmus njöt av uppmärksamheten.
  Ponnyn Rasmus njöt av uppmärksamheten. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

FlakebergGrästorps kommunHästMeraNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare