Hoppa till huvudinnehållet

Hoppas på en höst full med hopp och snurrar

Publicerad:
Öppna armar. Elisabeth Wolf välkomnar alla dansnyfikna barn mellan tre och tolv år till kulturhuset i höst.
Öppna armar. Elisabeth Wolf välkomnar alla dansnyfikna barn mellan tre och tolv år till kulturhuset i höst. Foto: Emma Hjorth

Det sprudlar av livsglädje om Elisabeth Wolf när hon öppnar dörren till NLT:s Grästorpsredaktion och bokstavligt talat dansar in i rummet. Om några veckor ska hon få barnen i Grästorp och Essunga att älska dansen lika mycket som hon själv.

Baletten och dansen kom in i Elisabeth Wolfs liv när hon som elvaåring fick en ny granne i Göteborg. Pensionerade balettdansösen tant Anita blev ny granne och startade dansskola. Elisabeth testade att vara med vid ett tillfälle och var såld.

Någon som däremot blev mindre imponerad av dansens ädla konst var Elisabeths mamma. Dottern var duktig i skolan och skulle därför bli läkare, tyckte mamma. Det hela slutade med att tant Anita en dag knackade på dörren och bad mamman om att Elisabeth skulle få börja i Anitas balettskola - gratis dessutom.

Ja, sedan dess får man väl säga att livet gått som en dans för Elisabeth. Efter flera års studier inom dansens värld, utbildning av danspedagoger, övertagning av dansskolor och (dessutom Lyckohjulssnurrare och avdelningschef på nöjesparken Liseberg) har Elisabeth över 40 års erfarenhet av dans i bagaget.

Jumps and turns

För 14 år sedan startade hon dansskolan Barnens dansforum i Kungälv och Kärna. När barnen blev ungdomar blev namnet en smula opassande och Elisabeth ändrade om det till det som det heter än i dag - Jumps and turns.

Skolan riktar sig till barn och ungdomar från tre år och uppåt och lär ut allt från balett, streetjazz och contemporary dance (fridans) till street och showdance.

Och nu har Elisabeth landat i Grästorp. I alla fall på deltid. Elisabeth träffade kärleken och bor 50 procent hos honom i Särestad, och 50 procent i Kärna.

– Jag tänkte att kunde göra något när jag ändå var här. Lite dans! Jag ringde kommunen och de blev eld och lågor när jag berättade att jag ville starta danskurser för tre- till tolvåringar.

Det svåraste man kan undervisa i

Elisabeth lovades att få hyra Bellmansalen i kulturhuset, och där kommer hon nu att vara på plats från och med måndagen den sjunde september för att möta dansnyfikna barn i trakten.

– Barndans är det svåraste du kan undervisa i. Du kan inte ta ett vuxensteg och förenkla till barnnivå. Man kan förstöra dansglädjen, därför är det viktigt att ha välutbildade pedagoger.

I stället för avancerade steg använder sig Elisabeth av korta historier när hon får de yngsta barnen att dansa. Fåglar som bor i ett träd blir på ett lekfullt sätt en av balettens många rörelser och att låtsas vara en brödbit som rostas utan att brännas blir en av utgångspositionerna, plié.

– Vi har väldigt, väldigt roligt. En förälder kan ringa och säga att deras barn älskar att dansa men nog är för blyg för att ens gå in i salen, men när det väl är där! Du vet aldrig vem som passar i danssalen, berättar Elisabeth om sina kurser, och fortsätter:

– Det ger mig så mycket hela tiden: den där lyckan med att få vara den första fröken, den kärleken man får från barnen!

Elisabeth kommer även att hålla kurser i barndans, barnbalett, och showdans i Nossebroskolans aula.

Artikeltaggar

DansEssungaGrästorpGrästorps kulturhusMeraNöje/KulturNyheterSärestad

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.