Bevara byskolorna

Insändare
PUBLICERAD:

Jag vill uppmana politikerna i Essunga kommun att bevara de små byskolorna i Bredöl och Jonslund för elever i årskurs F-6.

Om man menar allvar med att landsbygden ska leva och att det ska vara attraktivt att som småbarnsförälder välja att flytta till en liten kommun på landet, kanske tillbaka till hemorten efter studier eller arbete på annan ort, eller att stanna kvar på landsbygden som man kanske (ännu) inte har lämnat, måste det finnas en väl fungerande skola.

Många som väljer landsbygden gör det just för att man vill ge sina barn trygghet och ro de första viktiga åren i livet. Man vill ha trivsel, närhet och samhörighet och väljer bort storskalighet och anonymitet.

Längre resväg till skolan riskerar förstås att påverka inte bara barnens, utan hela familjers, vardag negativt med mer av tidsbrist och stress, inte minst då många som bor i kommunen redan pendlar till arbeten i t.ex. Göteborg, vilket tar sin tid och ska passa in i vardagspusslet.

Sist men inte minst måste också miljöaspekten vägas in. I dessa tider kan det knappast ha undgått någon att vi måste ta bättre hand om vår miljö. Då borde det vara ett självklart val att bevara och ta hand om de skolbyggnader vi har, och att varsamt och med ekonomiskt omdöme renovera dem, istället för att riva dem och bygga nytt. Därigenom skulle vi också visa våra barn genom handling att vi tar ansvar och tar hand om det vi har istället för att föra vidare slit- och slängsamhällets värderingar till dem som en gång ska ta över efter oss.

Sylvia Rosén, fyrbarnsmamma som flyttat tillbaka till Lekåsa

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.