Digitalt fokus för vuxenutbildningar

Publicerad:
De flesta av Vuxenutbildningens kurser är numera digitala. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att träffas på plats blir praktiskt taget omöjligt för alla utbildningar i dessa tider. Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg ordnar därför med digitala kurser i sin verksamhet.

Utbildningarna runt om i länet har skiftat fokus från fysisk närvaro till digital medverkan. Ett antal kurser har kunnat anpassa sig till det skiftade läget, där många riktar in sig till de i riskgrupper.

– Det finns utbildningar i hur man håller en digital kurs för att nå ut till äldre. Den psykiska ohälsan är svår och det är många ensamma. Vi har också en kurs i biodling som också sker digitalt, säger Åsa Bergman, verksamhetsutvecklare på Vuxenskolan Skaraborg.

Hon menar att många som hoppar över utlandsresan i år kommer spara en del pengar. Dessa går istället att lägga på att försöka lära sig något, antingen redan nu genom en digital kurs eller efter sommaren.

Kursförfrågningar

Optimismen om att hösten kommer bli ljusare finns hos de allra flesta verksamheter, liksom Vuxenskolan. Att veta vad folk vill bli bättre på är desto svårare att veta, vilket har lett till en efterfrågan på populära aktiviteter under nästa kvartal. Nu kommer Vuxenskolan i Vara dessutom få nya lokaler till hösten, nära det blå stationshuset.

– Vi har gjort ett försök att få in nya förslag och har fått jättestor respons. Nu har vi coronatider, så verksamheten är väldigt minimerad, men inför hösten kommer vi kunna dra igång igen. Självklart har vi möjlighet att göra något av alla förslag som kommer in, säger Åsa Bergman.

Behöver ledare

Ett större problem inför hösten är att hitta nya ledare. Utan dem blir det omöjligt att driva någon typ av utbildning. Men Vuxenskolan har vissa krav på den som söker en tjänst som ledare.

– Detta är den stora frågan för mig som verksamhetsutvecklare. Vi behöver ledare men söker också efter pedagoger som är kunniga inom ett eller flera utbildningsområden. Kvaliteten är väldigt viktig, säger Åsa Bergman.

Ekonomiskt sett går de inte på knäna men kurserna kräver inte heller några större finanser. De jobbar utifrån små medel och priserna för kurstillfällena ska vara rimliga. Hur många kursdeltagare de haft tidigare skiljer sig åt och sträcker sig mellan fem och tjugo stycken per kurs.

– Vi vill möta de små behov som finns. Nu i dessa tider har arbetslösheten gått upp rejält. Detta är en fråga vi ska diskutera framöver och kanske hitta alternativ för de som går utan jobb, säger Åsa Bergman.

Artikeltaggar

NyheterStudieförbundet VuxenskolanVaraVuxenutbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare