• idag
  30 sep
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Rädda Dalängsskogen

Debatt
PUBLICERAD:
Dalängsskogen en viktig plats att bevara, skriver dagens debattörer.

I mitten av april gick vi – ett antal föreningar, partier och en friskola ut med ett förslag till kommunstyrelsen att skydda våra stadsnära skogar från exploatering. Samtidigt startade vi en facebookgrupp och gensvaret har varit stort. Helt tydligt är det här något som engagerar de flesta. Samma sak framkom i höstas då kommunen körde sin ”framtidsverkstad”. Det är bra med allt detta engagemang för det lär behövas ännu ett tag. Som framgått av NLT har vi fått ett svar från kommunens tjänstemän. Tyvärr har vi inte kunnat dra några säkra slutsatser om framtiden för våra stadsnära skogar. Speciellt Dalängsskogen förvinner in i en dimridå. Här vet vi att kommunens tjänstemän jobbat med byggnadsplaner! Politiker har sagt att vi smyger in 5-6 hus i skogen. Låter kanske inte så farligt. Man ska då vara medveten om att det är frågan att vi pratar om 6-8 våningar höga hus. Sådana hus byggs med kranar som kräver fritt svängrum. Det ska också vara tillfarter och avfarter och byssjor för de som jobbar med byggena. Det första de måste göra är att kalhugga. Att i samband med det tala om att det blir ”skog” kvar är naturligtvis en lögn.

Har skogarna något annat värde mer än att de är stadsnära?

Kan man inte ersatta skogsmark genom att nyplantera? T.ex. gran på en överbliven åkerlapp som kommit lite vid sidan om, för liten att odla på i dag. Jo, granplantering kan det bli men det blir inte skogsmark med blåbärs- och lingonris, odon och pors, olika mossor och gamla stubbar som vi har i dag i våra stadsnära skogar. Genom att staden under åtminstone ett par hundra år har skött skogarna klokt finns förutsättningar för biologisk mångfald inte bara i fråga om växter utan även för insekter och fåglar. Hur har man då jobbat med skogen? Jo, man jobbar mycket med gallring. Har man gjort kalhyggen har det inskränkt sig till mindre ytor. Därför har vi kvar så många gamla jättetallar. Våra stadsnära skogar är unika inte bara för sitt läge utan också för sin kvalité.

Dalängsskogen blir idrottsplats med jätteparkeringar?

Det finns också ett annat hot för Dalängsskogen. Vissa politiker vill flytta all idrottsverksamhet från Framnäs. Samma sak var aktuell för några år sedan. Då skulle man flytta till Ågårdsskogen. Men då man ritat in löparbanor, läktare, fotbollsplan, alla olika konstgräsplaner, servicebyggnader och parkeringsplatser fanns ingen Ågårdsskog kvar och planerna lades på hyllan. Vi har svårt att tro att det skulle vara lättare att få plats i Dalängsskogen. En annan idé är att bygga idrottsområde i skogen bakom ridhuset. Kartåsskogen är väl det skogsområde som fått släppa till mest mark, både till trafikleder, industri- och handelsområden. Vi säger inte att det är fel. Men nu är det dags att sätta ned foten och värna om det vi har kvar! Våra stadsnära skogar är unika naturområden som vi inte kan få tillbaka genom att t.ex. plantera gran på åkermark.

Låt skogen stå!

Vem vill inte ha tillgång en naturlig skogsmark runt knuten? Viktigt för skolorna, scoutverksamheten, lära barnen orientering, en löprunda eller varför inte en vanlig promenad. Inte minst under den här den här våren och försommaren med den ohyggliga coronapandemin har vi sett hur väl dessa områden utnyttjas av oss lidköpingsbor. Vi vill skicka med till alla planerare och beslutsfattare: Kör inte över folkopinionen! Låt oss behålla våra stadsnära skogar!

Kent Boström

Kerstin Hessle

Gunnar Midhagen

Mattias Pettersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.