• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Politikerna måste utveckla BUP - inte avveckla

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Thomas K hnel

Varför protesterade inte fler partier när beslutet att förändra Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) togs våren 2019? Som brukar/intresseorganisationer hoppas vi att fler politiker kommer till insikten om att hanteringen av BUP med dess betydelse för att möta den ökande psykiska ohälsan i vår region inte har varit lyckosamt. Låt oss inte glömma att alla partier hade möjligheten att säga nej till de förändringar inom BUP som beslutades för cirka ett år sedan. Förändringar som vi nu börjar se resultatet av.

Tillsammans drev vi en hård kampanj för att peka på framförallt de stora bristerna avseende genomlysning av brukarperspektivet (hur påverkas brukare/patient av de föreslagna förändringarna). De risker vi såg då och även lyfte fram då vi tillfrågades av ledningen för psykiatrin har gradvis besannats. Vi inser också att psykiatrin måste arbeta och bemöta de stora behov vi ser i samhället på ett effektivare sätt. Dessvärre tror vi inte på att psykiatrin får eller kommer att få de resurser som krävs för att på egen hand hantera denna situation. Vi måste finna sätt att bättre använda oss av de resurser som totalt finns tillgängliga i samhället för att möta med tidiga insatser. Compassen lyfte i ett dialogmöte i Lidköping våren 2019 behovet av koordinerade tidiga insatser (en sömlös vårdkedja med första linjen nära brukare/patient) där samverkan med kommunerna och de resurser de förfogar över görs tillgängliga för brukare/patient med rätt resurs på rätt plats i rätt tid.

Vi vill se en politisk enighet avseende vad som krävs för att möta de samhällsutmaningar vi har framför oss. Vi alla vill se utvecklande förslag från partierna framöver och inte avvecklande. Det kommer att krävas en betydligt bättre samverkan mellan förvaltningarna inom respektive kommun samt en avsevärt bättre samverkan mellan kommun och region samt brukar/intresseorganisationer.

Utgångspunkten måste vara att öka förmågan att möta behoven hos brukare/patient där de uppstår så snabbt och effektivt som möjligt. När fler människor ges möjlighet att hantera sin vardag och klara sig själva kommer även ekonomin i samhället väsentligt att påverkas i positiv riktning. Vi måste alla tro på det och göra det som krävs för att nå dit. Vi finns här och bidrar gärna med vår erfarenhet och kunskap.

Styrelsen Autism och Aspergerföreningen Skaraborg

Styrelsen Compassen Västra Götaland

Styrelsen Attention Skaraborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.