Öppnar dörren till ett digitaliserat museum

Publicerad:
Agneta Granqvist och Margaretha Frimodig välkomnar till ett uppdaterat och digitaliserat Särestad landsbygdsmuseum. Foto: Emma Hjorth

Wow!

Det är ordet som Margaretha Frimodig och Agneta Granqvist hoppas att gäster till Särestad landsbygdsmuseum i fortsättningen kommer att utbrista när de besöker museet. Ett två år långt arbete med digitalisering och förnyelse är nu över. Onsdag 1 juli slås dörrarna upp till den uppfräschade besöksattraktionen i Särestad.

I augusti 2018 påbörjade Margaretha Frimodig, Särestad, arbetet med att söka bidrag ur EU:s utvecklingsprogram för landsbygden, Leader. När ansökan väl var godkänd och arbetet kunde sätta igång var det vår 2019. Till sin hjälp hade hon grannen Agneta Granqvist som till en början stod som projektledare.

Projektet gick under namnet Förnyelse och digitalisering av Särestad landsbygdsmuseum, och det är just vad Margaretha och Agneta tillsammans med ideella krafter från museet arbetat med under året.

Den nya orienteringskartan är gjord av Nossebrobon Kristina Granholm.
Den nya orienteringskartan är gjord av Nossebrobon Kristina Granholm. Foto: Emma Hjorth

Fokus på 40- och 50-tal

Saker har flyttats på för att röja plats för andra. Vissa har magasinerats för att plockas fram vid ett senare tillfälle. Tv-skärmar har sats upp vid vissa föremål som visar passande filmsnuttar om föremålets historia. Vid andra prylar har röstinspelningar - mestadels på västgötska men visst kan den observante höra ett Kalmar-i här och där - lästs in, vilka spelas upp när man ställer sig vid föremålet.

Här och var i museet finns knappar att trycka på för att genom örat kunna ta del av historierna.
Här och var i museet finns knappar att trycka på för att genom örat kunna ta del av historierna. Foto: Emma Hjorth

– Vi vill tydliggöra att detta är ett museum för alla med något för alla. Vi har riktat fokus på 40- och 50-talet då stora förändringar skedde. Innan dess hade man inte ens el här, kyrkan i Särestad fick till exempel el 1948, berättar Margaretha och Agneta.

Även kvinnan och hennes arbete i hemmet under dessa år har fått mer ljus på sig. Hur gjorde man för att hålla kylda matvaror kalla när det inte fanns något kylskåp? Svaret finns på landsbygdsmuseet.

"Gör det för pappas skull"

– Det har betytt mycket att vi fick stöd från Leader och även från Åse Viste sparbank. Dels för att lyfta saker som finns på museet, och dels för att locka en bredare publik.

Bonden och hans hustru hyllas i Särestad landsbygdsmuseum.
Bonden och hans hustru hyllas i Särestad landsbygdsmuseum. Foto: Emma Hjorth

Det var Margarethas pappa Ingvar som fick idén till ett landsbygdsmuseum och 1967 bildades museiföreningen av Ingvar, Allan Andersson, Rolf Bodhall och Bertil Brandt. För Margaretha känns det bra att bidra till att det lever vidare:

– Jag gör det för min pappas skull, att det han gjorde ska kunna leva vidare.

Coronasäker wow-effekt

Med 3000 m² yta kommer det under juli, som museet i år enbart håller öppet, bli enklare att hålla "coronadistans", hoppas Margaretha och Agneta. På grund av coronapandemin har man också ändrat om på kafésidan och avstått från att ha guider.

Under en workshop lärde sig museiföreningen uttrycket "wow-effekten". Känner besökarna ett "wow" i kroppen när de lämnar museet så har man lyckats bra.

Hur är det då för Särestad landsbygdsmuseum, känner man att man vill utbrista i jubelrop efter ett besök? Det är upp till besökaren att avgöra, men från NLT:s utsända reporter kom det i alla fall ett imponerat:

– Wow!

Museet har fått en ny inneboende.
Museet har fått en ny inneboende. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Agneta GranqvistÅse Viste SparbankGrästorps kommunLäsarnasLeaderMargaretha FrimodigMeraNyheterSärestadSärestad landsbygdsmuseumSommar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare