Hoppa till huvudinnehållet

Jättebalsamin darrar när feriepraktikanterna är i farten

Publicerad:
Feriepraktikanter bekämpar jättebalsamin i Hällekis. Till höger ses handledaren Linus Skillermo.
Feriepraktikanter bekämpar jättebalsamin i Hällekis. Till höger ses handledaren Linus Skillermo. Foto: Felicia Sundblad

Götene kommun brukar erbjuda ungdomar feriepraktik. I år har man tvingats hitta nya, spännande arbetsuppgifter för att dra ner på smittorisken.

En av dem har varit att bekämpa spridningen av den invasiva växten jättebalsamin.

I dungen invid Hällekis tågstation trängs metervis av jättebalsamins långa stjälkar. Men det ska feriepraktikanterna snart råda bot på. Dagens arbetspass går nämligen ut på att rensa området från den invasiva växten. Än så länge har de samlat ihop nästan tvåhundra säckar.

Krafttag mot jättebalsamin på Kinnekulle

– Det är faktiskt riktigt kul att gå och plocka den, särskilt eftersom man kan passa på att prata med de andra praktikanterna under tiden, säger Jolin Jansdotter.

Julius Martinsson visar upp en jättebalsamin.
Julius Martinsson visar upp en jättebalsamin. Foto: Privat

Samhällsnyttiga uppgifter

Under handledning av Linus Skillermo från arbetsmarknadsenheten och Erik Nystrand från naturvårdsenheten får de sju praktikanterna under tre veckor testa på olika samhällsnyttiga uppgifter.

Förutom att plocka jättebalsamin har de städat upp efter midsommar- och studentfiranden på Kinnekulle och hjälpt till att lägga i bryggor vid Hällekis.

– Jag har insett att det ligger mer arbete än vad man tror bakom att hålla samhället i ordning, säger Wiktor Johansson, en av praktikanterna.

Julius Martinsson tycker att det roligaste var när de fick testa på olika verktyg, som till exempel den elektriska häcksaxen.

– Det skedde under uppsikt, så klart! inflikar handledare Erik skämtsamt.

Feriepraktikanterna Julius Martinsson, Jolin Jansdotter, Emelie Tamlander och Sven Sahlqvist under handledning av Linus Skillermo och Erik Nystrand (mitten).
Feriepraktikanterna Julius Martinsson, Jolin Jansdotter, Emelie Tamlander och Sven Sahlqvist under handledning av Linus Skillermo och Erik Nystrand (mitten). Foto: Felicia Sundblad
120 ungdomar har fått feriepraktik: "Fantastiskt att vi fick allt att falla på plats"

Troligt med uppföljare

Både ungdomar och handledare tycker att årets feriepraktik har varit väldigt lyckad, trots att den fick slängas ihop med kort varsel.

Erik och Linus tror att den här typen av feriepraktiker är något man kan förvänta sig mer av i Götene kommun. De betonar vikten av att som ung få komma ut på arbetsmarknaden, samtidigt som man gör en insats för lokalsamhället.

Artikeltaggar

FeriepraktikGötene kommun (org)HällekisInvasiva arterKinnekulleNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.