• idag
  30 sep
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Likstelheten har drabbat Skara

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Thomas Kuhnel

En promenad i innerstaden av den fordom stolta stiftshuvudstaden berättar bara tråkiga historier. Nästan alla skyltfönster gapar tomma. Pizzeriorna kämpar tappert för sin överlevnad men Stadshotellet står mörkt och tomt mitt i stan och lägger en våt och kall filt över stadskärnan.

Det går i dag inte att äta en vanlig lunch inne i stadens centrum. När skaraborna sedan länge svikit sitt stadshotell måste gäster - oavsett om det är privatpersoner eller affärsmöten - bila till motorvägshotellet vid allfarvägen bortom macken och McDonalds.

Hur kunde det gå så här snett? Hur kunde Skaraborna bli så här blinda, politikerna så tafatta, näringslivet så ointresserade?

Staden har varit bortskämd med lokomotiv sedan järnvägen upphörde att trafikera; Bert Karlsson drog lasset under 70- och 80-talen, familjer Roser under 80- och 90-talen och Lars-Göran Blank med sonen Kalle under tiden därefter. I skuggan av dessa storheter har den vanlige skarainvånaren lunkat bortskämd och tyst - enbart högljudd när gratisaktiviteterna ställts in eller när Tomteparaden varit för tyst/för kort/för sen.

Likstelheten har drabbat Skara. Vi är många som länge sagt att stan är döende. Det stadiet har tyvärr passerat nu. Skitpratarmentaliteten har till slut gett resultat och vägen tillbaka till den verklighet som invånarna egentligen drömmer om är omöjlig eftersom ingen vill bidra för att ta sig dit. Den som försöker slås bryskt ned av folkets gränslösa tyckande.

Det kommunala elbolaget har sett till att Stadshotellets fasadbelysning är släckt. Det serveras inte längre några luncher i ett hus som sedan 1875 har servat Skaras invånare. Butiksfönstren gapar tomma för att Skaraborna väljer att handla annorstädes. Stan är så tråkig att till och med tiggarna gett upp. Endast politikerna är kvar. Stadshuset blev ju trots allt en succé, konstaterar de. Vila i frid lilla Skara!

Joachim Grundin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.