Hoppa till huvudinnehållet

120 ungdomar har fått feriepraktik: "Fantastiskt att vi fick allt att falla på plats"

Publicerad:
Jasmin Julardzija och Sofia Jonsson från AME i Götene kommun är glada över att de, trots nya restriktioner och tidspress, lyckades ordna runt 120 alternativa feriepraktikplatser
Jasmin Julardzija och Sofia Jonsson från AME i Götene kommun är glada över att de, trots nya restriktioner och tidspress, lyckades ordna runt 120 alternativa feriepraktikplatser Foto: Jens Fritzson

I princip all ordinarie feriepraktik ställdes in. Arbetsmarknadsenheten (AME) i Götene kommun gav dock inte upp och lyckades skaka fram runt 120 alternativa ferieplatser för ungdomar i sommar.

Uppdaterade restriktioner från Arbetsmiljöverket tvingade kommunen i maj månad att ställa in den ordinarie feriepraktiken, förutom några enstaka platser.

Handduken kastades dock inte in utan ett idogt arbete har lagt grunden och gjort mödan värd.

– Det är helt fantastiskt att vi över huvud taget fick allt att falla på plats med tanke på tidspressen som var. Vi jobbade dag och natt för det här och fick även rekrytera två externa handledare för att få ihop det, berättar enhetschefen Jasmin Julardzija.

Nya arbetsplatser

Många ungdomar inledde sin feriepraktik i förra veckan. Antalet platser, cirka 120, är på ungefär samma nivå som det var tänkt med den ordinarie feriepraktiken.

– Vi har fått fram arbetsplatser som vi aldrig haft tidigare, bland annat ingår några ungdomar i ett naturvårdslag i Hällekis som bekämpar invasiva växten jättebalsamin. Vi har haft ett gott samarbete med flera föreningar i kommunen som bistått med handledare och lokaler, säger Julardzija.

"Hoppas på en bra sommar"

AME ser också en vinst på både kort och lång sikt att man trots allt lyckades ordna tre veckors feriepraktik för ungdomarna som nu får värdefull arbetslivserfarenhet.

– Många av gymnasieeleverna har redan varit hemma länge från skolan, så det är jättebra att de blir sysselsatta och kunna tjäna egna pengar, säger kommunens aktivitetsansvarige Sofia Jonsson.

– Samtidigt ger det här också en möjlighet för oss att visa upp vår verksamhet och kommun som en attraktiv arbetsgivare. Vi hoppas på en bra sommar för samtliga inblandade, säger Julardzija.

Artikeltaggar

FeriepraktikGöteneGötene kommun (org)Nyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.