Hoppa till huvudinnehållet

Ivo kritiserar bemanningsnivå på Majgården

Publicerad:
Lotta Hjoberg, vård- och omsorgschef.
Lotta Hjoberg, vård- och omsorgschef.

Lidköpings kommun brister i bemanningen av nattpersonal på äldreboendet Majgården.

Det konstaterar Ivo i ett tillsynsärende som väckts av ett klagomål.

– Nu ska vi se över samtliga enheter där vi bedriver demensvård, säger Lotta Hjoberg, vård- och omsorgschef.

Klagomålet inkom i slutet av 2019 och gjorde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, uppmärksam på att två personer jobbar natt på Majgården samtidigt som man har ansvar för fyra avdelningar med 40 brukare.

27 av de 40 brukarna har demensliknande sjukdom och utformningen av boendet gör att personalen inte kan höra och se vad som sker på avdelningar där de för tillfället inte befinner sig, menar den klagande.

Otillräcklig

När Ivo undersökte saken kom myndigheten fram till att bemanningen är otillräcklig nattetid för att ge en god och trygg vård och omsorg.

Personal ska utan dröjsmål uppmärksamma boende som behöver stöd och hjälp, något som är svårt med den nuvarande bemanningen, menar Ivo. Bristerna kan inte kompenseras med trygghetsteknik som exempelvis passivt larm. Utformningen av boendet anses innebära att personalen inte har möjlighet att se eller höra vad som händer i alla avdelningar. Boendet består av fyra flyglar med en avdelning i varje.

Ivo betonar även att det finns brukare som inte kan eller vet hur de ska påkalla hjälp. Att trycka på ett larm är inte alltid ett alternativ för en demenssjuk person.

Uppföljning

Ivo:s beslut rymmer inte krav på åtgärder, men det påpekas att myndigheten kan komma att följa upp beslutet.

Lotta Hjoberg uppger att vård- och omsorg tar åt sig kritiken. Efter semesterperioden ska en översyn göras av samtliga enheter som har brukare med demensliknande sjukdomar.

– Vi måste göra en helhetsbedömning i frågan. Vi vill kunna ge en så trygg och säker vård som möjligt.

Utan dröjsmål

I svaret från kommunen till Ivo framkom det att personalen regelbundet får frågan om de känner trygghet i sin arbetsmiljö och kan ge en säker och bra omvårdnad. Svaret har från alla varit positivt, uppger vård- och omsorgsförvaltningen.

Ivo skriver att trots personalens utsaga så måste bemanningen anses vara otillräcklig. Bemanningen nattetid bedöms inte vara förenlig med kommunens skyldighet att inrätta särskilda boenden där det ska finnas personal dygnet runt som utan dröjsmål kan ge stöd och hjälp.

Artikeltaggar

IvoLidköpings kommunLotta HjobergNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.