"Det är ingen i Villa som ringer eller pratar med mig i dag"

Villa-ikonens beslut att göra comeback på isen, i en AIK-tröja, skapade reaktioner i Lidköping.

Nyheten om att Villa-ikonen gör comeback på isen, i en AIK-tröja, slog ner som en bomb i bandy-Sverige och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Inte minst från Lidköpingshållet.

Knappt tre månader senare väljer Daniel Andersson nu att berätta om det som har varit - och om det som väntar runt hörnet.

– Jag har ingen relation till Villa i dag. Det är ingen som ringer eller pratar med mig, säger 37-åringen.

Reaktionerna har varit många, efter beskedet att Villa-ikonen Daniel Andersson gör comeback på isen i en AIK-tröja. Nu väljer "Danne" att själv berätta om tiden som har varit.
Reaktionerna har varit många, efter beskedet att Villa-ikonen Daniel Andersson gör comeback på isen i en AIK-tröja. Nu väljer "Danne" att själv berätta om tiden som har varit. Foto: Sören Turesson

"Daniel Andersson - klar för AIK!".

Det var med de orden AIK bandy inledde den tweet som förkunnade det som chockade, ja, alla. Almanackan visade den 2 april och AIK hade redan innan det presenterat spelare som Johan Esplund, Linus Pettersson, Erik Pettersson, med flera - men det namn som drog till sig mest uppmärksamhet var ändå Daniel Anderssons.

– Det var en speciell och spännande dag. Det var bara jag, Josefin (sambon) och AIK som visste om det. Det är jobbigt att hålla en sådan stor sak bara för sig själv, så det var skönt att det blev officiellt så att drevet kunde starta och sparkarna utdelas. Jag förstod ju att det skulle beröra och engagera många i Lidköping, säger Daniel Andersson, när NLT träffar honom i centrala Lidköping någon dag innan midsommar.

Många reaktioner

Sparka på honom ett tag, ja. Reaktionerna över den oväntade comebacken var förstås många, inte minst bland Villa-fansen och Lidköpingsborna.

– Jag vill bara förhålla mig till vad folk säger när de träffar mig, det är det mest ärliga och schyssta, och de jag träffar när jag handlar eller är på gymmet önskar mig lycka till. Lidköpingspubliken är en genuin publik som älskar Villa och bandy. Det som är jobbigt är när folk som har varit dig så nära vänder dig ryggen.

Har du upplevt att det varit så?

– Ja, jag har upplevt det så. Det berör mig när det är folk jag verkligen gillar och tycker om. Samtidigt tycker jag mig se det i de flesta sammanhang - när du lämnar ett lag eller en arbetsplats så blir du sekundär för den omgivningen och det blir då extra tydligt vem eller vilka som du har ett speciellt band till.

Hur har du upplevt reaktionerna på sociala medier?

– Jag var rätt aktiv på Twitter och där har det skrivits en del. Det finns alltid en liten klick som beter sig som rövare, men de som tycker illa om mig får väl fortsätta göra det. Det påverkar mig inte så mycket, mer än att jag inte tycker att jag är värd det. Jag har varit här i så många år och gjort så mycket för föreningen, både ideellt och med en lön.

Daniel Andersson är mitt inne i uppbyggnadsperioden, för att hitta tillbaka till den form han har haft.
Daniel Andersson är mitt inne i uppbyggnadsperioden, för att hitta tillbaka till den form han har haft. Foto: Sören Turesson

En ikon i Villa

Daniel Andersson lade skridskorna på hyllan efter säsongen 2016/2017. "Danne", som då hade blivit något av en ikon efter alla sina år i klubben, fick aldrig vinna det där första historiska SM-guldet med Villa, men 13 säsonger, 381 matcher och 472 mål i den blåa tröjan säger ju sitt.

De senaste åren har han fortsatt att jobba för föreningens bästa, inte minst genom sin roll i rekryteringsgruppen (där han nu lämnat).

– Jag har varit klubben trogen i 15 år och varit en bidragande orsak till att spelare som Jesper Eriksson, David Karlsson och Jesper Bryngelson har kommit, att Esplund kom tillbaka, att Joakim Andersson och Johan Löfstedt kom och nu Christoffer Edlund. Jag är väldigt glad över att många av dem både bor och har bildat familj i Lidköping.

Har det varit något prat om att spela igen eller få en större roll i Villa?

– Det har aldrig varit aktuellt att spela i klubben igen. Jag har aldrig fått den frågan.

Hade du velat få den frågan?

– Det är en hypotetisk fråga. Jag har inte fått den och har därmed inte kunnat ta ställning till den.

Din relation till Villa i dag, hur ser den ut?

– Jag har ingen relation till Villa i dag. Det är ingen som ringer eller pratar med mig, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– Däremot har jag en väldigt fin historia i klubben som jag är oerhört tacksam för, vilket förhoppningsvis även klubben är.

Mer liv och rörelse

Att Daniel Andersson har åsikter om saker och ting råder det inga tvivel om, så har det alltid varit. Eller som han själv uttrycker det.

– Det blir lite mer liv och rörelse nu, med AIK och alla karaktärer som finns där. Det har varit lite vardagslunk och helyllekillar som har uttalat sig i ett par år, säger "Danne" med ett leende.

En detalj som har diskuterats flitigt i alla möjliga sammanhang efter beskedet om comebacken är Daniel Anderssons nya lön. Så frågan är ju enkel att ställa.

Vad tjänar du i AIK?

– Den som är så intresserad av det kan läsa taxeringskalendern nästa år. Där kan man själv se och bedöma om min lön är rimlig eller ej.

Är lönen en känslig fråga?

– Ja, det är det. I Sverige är det fult att tjäna bra med pengar så det är absolut en känslig fråga. När det dessutom spekuleras om summor som inte alls stämmer blir det på ett sätt provocerande. Jag har fått en lön som min arbetsgivare tycker att jag är värd.

"Danne" lämnar sin roll i Villa - men inte staden Lidköping.
"Danne" lämnar sin roll i Villa - men inte staden Lidköping. Foto: Sören Turesson

37-åringen från Nässjö har de senaste åren arbetat som säljare på Sundlings. För mycket resor i jobbet gjorde att han tidigare i år sade upp sig därifrån och när coronapandemin gjorde att ett annat jobberbjudande försvann kom AIK och bandyn perfekt in i livet.

– AIK har varit på mig i flera års tid och den här gången passade det. Det krävs totalt engagemang och två pass om dagen under lång tid för att ge det en ärlig chans och jag är väldigt ödmjuk inför den här uppgiften. Jag är sådan som människa att om något känns rätt så hoppar jag på och jag vill se om jag fortfarande kan leverera.

Spela med Esplund

Daniel Andersson är som sagt inte det enda nya namnet i AIK. Den storsatsande klubben från Stockholm har presenterat nyförvärv efter nyförvärv och för "Dannes" del lockar det förstås lite extra att få spela med en viss Johan Esplund igen.

– Johan och jag har en fantastisk historia tillsammans och vi har gjort så mycket roligt ihop. Han är en fantastisk vän och vi har en unik relation.

Kan ni uppnå ett unikt samarbete på isen fortfarande?

– Det tror jag definitivt vi kan göra.

Om stjärnduon lyckas med det får bandypubliken mycket att njuta av i vinter.

Oavsett vilken färg det är på Daniel Anderssons tröja.

Publicerad:

Artikeltaggar

AIK BandyBandyDaniel AnderssonJohan EsplundLidköpingVilla Lidköping