Hoppa till huvudinnehållet

Lättast, tuffast, bäst - vi tycker till om våra fem lokala golfbanor

Publicerad:
Reporter Niclas Wejshag
Niclas Wejshag
niclas.wejshag@nlt.se
Hål nummer 11 på Lidköpings GK är vackert men inte bäst enligt NLT:s ranking där vi har listat det bästa, lättaste och tuffaste hålet på våra fem lokala 18-hålsbanor.
Hål nummer 11 på Lidköpings GK är vackert men inte bäst enligt NLT:s ranking där vi har listat det bästa, lättaste och tuffaste hålet på våra fem lokala 18-hålsbanor. Foto: Sören Turesson

Golfarna som besöker vårt område har tur.

Här finns det fem härliga 18-hålsbanor att välja på.

Häng med här så vet ni vad som väntar vid ett besök.

I de tuffa coronatiderna så upplever golfsporten ett sällan skådat uppsving och det spelas golf som aldrig förr.

Och för Er golfturister (och övriga golfare förstås) är det bara att gratulera. I NLT:s spridningsområde finns det fem härliga 18-hålsbanor att välja på.

Ekarna och Lidköping är mer knixiga där precision premieras mer än längd även om långt och rakt alltid är bra! Vara-Bjertorp är längst och här går det att slå massor med drives - även en del lite sneda...

Läckö och Lundsbrunn är också ganska snälla från tee men lite trängre än Vara-Bjertorp och öppnare än Lidköping och Ekarna,

Jag heter Niclas Wejshag och har en äkta "gubbsving" och pendlar runt 2 i spelhcp. Här är mina lättaste, tuffaste och bästa hål på respektive bana.

Håll tillgodo och svinga lugnt!

LIDKÖPINGS GK

Par: 71.

Gul tee: 5 455 m.

Röd tee: 4 545 m.

LÄTTAST: Hål 13. Par 4. Gul tee: 300 m. Röd tee: 265 m: Ett rakt hål med smart utplacerade bunkrar som gör det lite smalt. Men den långslående kan vara nära greenen på utslaget. Greenen lutar emot dig och vaktas av två bunkrar. Här vill man absolut ha en bra birdieputt.

TUFFAST: Hål 6. Par 4. Gul tee: 345 m. Röd tee: 245 m. Kan du slå en väldigt hög och lång drive blir allt så mycket enklare - även på detta svaga dogleg höger. Men för oss övriga är det tufft. Ett vattenhinder till höger suger åt sig bollar. Slår du för långt till vänster eller för långt rakt fram på utslaget är du "mask" på inspelet som alltid blir långt till en liten upphöjd green som har en bunker framför. Här köper man par åtta dagar i veckan.

BÄST: Hål 4. Par 4. Gul tee: 305 m. Röd tee: 275 m: Ett svagt dogleg vänster med träd på båda sidor fairway. Gäller att placera utslaget bra för att få ett fritt inspel till en lurig green som vaktas av två bunkrar. En korsande bäck kan också ställa till det på andraslaget. Ett väldigt vackert hål.

Hål 18 på Vara-Bjertorp GK som är banans bästa hål.
Hål 18 på Vara-Bjertorp GK som är banans bästa hål. Foto: Niclas Wejshag

VARA-BJERTORP GK

Par: 72.

Gul tee: 5 980 m.

Röd tee: 4 908 m.

LÄTTAST: Hål 12. Par 5. Gul tee: 470 m. Röd tee: 385 m: Ett svagt dogleg höger med olika spelalternativ. Den som vågar/kan slå över en damm på utslaget tjänar massor av meter. Men det finns också vatten till höger. Den "smarte" behöver inte slå så långt på varje slag utan skaffar sig ändå en birdieputt till en platågreen som kan vara lite lurig om flaggan står på den övre platån. Men oftast är flaggan kort.

TUFFAST: Hål 10. Par 4. Gul tee: 370 m. Röd tee: 290 m: Ett kraftigt dogleg vänster där de allra flesta behöver en riktigt bra drive för att få fritt in till en upphöjd green som vaktas av bunkrar på båda sidor. Från gul tee slås utslaget också över en damm. Ett tufft hål där alla köper ett par.

BÄST: Hål 18. Par 4. Gul tee: 345 m. Röd tee: 280 m: Ett svagt dogleg höger där inspelet sker över en stor damm där det ligger många tusen bollar! Krävs ett långt och bra utslag för att ha chansen att nå in på två slag. Men det är lätt att slå in i skogen till höger. Här köper man par från tee - birdie och du dansar in i restaurangen.

Hål 1 på Ekarnas GK som är bra men inte klubbens bästa hål.
Hål 1 på Ekarnas GK som är bra men inte klubbens bästa hål. Foto: Anton Lernstål

EKARNAS GK

Par: 71.

Gul tee: 5 460 m.

Röd tee: 4 555 m.

LÄTTAST: Hål 4. Par 4. Gul tee: 285 m. Röd tee: 235 m: De långslående kan gå för det men får inte tappa bollen till höger då greenen vaktas av en damm. Annars är det bara att slå ut på en ganska bred fairway och ha ett kort inspel kvar. Här vill man gärna ha en bra birdiechans för att känna sig nöjd.

TUFFAST: Hål 7. Par 4. Gul tee: 370 m. Röd tee: 305 m: Par här och man går med lätta steg till hål 8. Ett dogleg vänster där det krävs precision på utslaget för att inte hamna i bunkrarna till vänster. Är du för "feg" och håller ut för långt till höger blir det långt kvar. Greenen vaktas av en damm till vänster som suger åt sig bollar.

BÄST: Hål 17. Par 5. Gul tee: 445 m. Röd tee: 380 m: Ganska rakt där du står högt upp och ser det härliga hålet fram till greenen. Hela vänstersidan vaktas av vatten och högersidan av skog. Hålet smalnar av desto närmare den långsmala greenen du kommer. Den modige kan nå in på två slag - den "smarte" fixar sig en birdieputt via ett vasst tredje slag.

Hål 6 på Läckö GK är banans bästa korthål.
Hål 6 på Läckö GK är banans bästa korthål. Foto: Sören Turesson

LÄCKÖ GK

Par: 72

Gul tee: 5 944 m.

Röd tee: 4 908 m.

LÄTTAST: Hål 10. Par 5. Gul tee: 478 m. Röd tee: 396 m: Ett utslag där du står lite högre och slår ned mot en fairway som är bredare än vad du tror. Dogleg vänster där det går att nå in på två slag till en upphöjd green som vaktas av en bunker och där det är lätt att rinna av till höger. Slår du andraslaget rakt fram har du ett kort inspel kvar och här vill du absolut ha en bra birdieputt.

TUFFAST: Hål 15: Par 4: Gul tee: 412 m. Röd tee: 339 m: Sveriges svåraste golfhål? Tja, ett av dom i alla fall. Ett långt, långt, långt svagt dogleg höger. Du måste slå över ett vattenhinder och det är skog på båda sidor. Greenen har inga bunkrar och det är tur. Går man härifrån med par känns det som en lottovinst!

BÄST: Hål 14: Par 4. Gul tee: 328 m. Röd tee: 281 m: Utsikten är härlig och inbjudande på det högt belägna utslaget. Ett dogleg vänster där greenen vaktas av en en bäck till vänster och en bunker till höger. Den modige tar en djärvare linje på utslaget och får ett kortare inspel över dammen/bäcken.

Utsikt från vackra hål 11 på Lundsbrunns GK och till höger skymtar ni hål 2 som är banans bästa hål.
Utsikt från vackra hål 11 på Lundsbrunns GK och till höger skymtar ni hål 2 som är banans bästa hål. Foto: Lundsbrunns GK

LUNDSBRUNNS GK

Par: 72.

Gul tee: 5 760 m.

Röd tee: 4 892 m.

LÄTTAST: Hål 18. Par 4. Gul tee: 272 m. Röd tee: 255 m: Ett kort och spännande avslutningshål. Går att spela järnåtta och en wedge och ha en birdieputt. Men det går också att chansa på utslaget och slå över dammen och skaffa sig en eagleputt. Och med en avslutande tvåa är du kung i baren...

TUFFAST: Hål 16. Par 4. Gul tee: 348 m. Röd tee: 298 m: Out till höger och en damm till vänster på utslaget. Gäller att pricka rätt mitt i. Gör man det så är inspelet ändå lurigt till en upphöjd green som lutar emot dig och som vaktas av en bunker. Här kan allt hända och den som står på tee och säljer ett par blir förmögen.

BÄST: Hål 2. Par 4. Gul tee: 338 m. Röd tee: 254 m: Ett härligt dogleg höger där du står högt upp på utslaget. Gäller att sätta ut bollen lite till vänster för att få ett fritt inspel till en långsmal green som vaktas av en damm och en bunker på högersidan och skog på vänstersidan.

Trippel resa bland golfbanor

Artikeltaggar

Ekarnas GKGolfLidköpings GKLundsbrunns GKLäckö GKSommarVara-Bjertorp GK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.