Hoppa till huvudinnehållet

Besöksmålen du inte får missa på Kinnekulle

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se

Kinnekulle är ett populärt turistmål under sommarperioden. Många vill uppleva Kinnekulles natur och ta del av historien i området.

I och med coronapandemin kan det mycket väl bli en sommar där folk i allt högre utsträckning semestrar på hemmaplan, eller hemestra som det nu populärt heter.

Lisa Mikko, marknadskommunikatör på turistbolaget Destination Läckö-Kinnekulle, lotsar dig genom att ge några tips på turistmål och sevärdheter i området.

Lasses grotta i Husaby:

”Här bodde jägaren Lasse Eriksson tillsammans med sin fru Inga i drygt 30 år i en primitiv bostad byggd direkt mot klevkanten. Lasse var en man som gick sin egen väg och som på olika sätt valde att ställa sig vid sidan av samhället.

Grottan är en väldigt speciell, stillsam och fridfull plats, framförallt på kvällen när solen går ner. Det är ett uppskattat turistmål bland många besökare. Här finns det även ett vindskydd.”

Lasses grotta är ett uppskattat turistmål bland många besökare.
Lasses grotta är ett uppskattat turistmål bland många besökare. Foto: Jens Fritzson

Kinnekulle utsiktstorn:

”Greve Carl Klingspor, som bidrog till järnvägen på Kinnekulle, lät bygga utsiktstornet 1892. Från det 19 meter höga tornet får man en bra överblick över Kinnekulle och Vänern.

Vid klart väder kan man se flera mil långt och ända upp till Värmland. Det är en häftig plats jag kan rekommendera att besöka om man aldrig tidigare varit på Kinnekulle.”

Utsiktstornet. Från det 19 meter höga tornet får man en bra överblick över Kinnekulle och Vänern.
Utsiktstornet. Från det 19 meter höga tornet får man en bra överblick över Kinnekulle och Vänern. Foto: Jens Fritzson

Husaby kyrka och biskopsborgen:

”Husaby är ett populärt besöksmål sedan urminnes tider. Här döptes Sveriges första kristna kung Olof Skötkonung, och detta var en starkt betydande plats under tidig medeltid. I närheten finns även Sankt Sigfrids källa, Sankta Brigidas källa och ett kafé. En gångslinga från den spännande kyrkan med mycket historia finns biskopsborgen. Det är en mysig och rolig plats, framförallt för barn som kan springa i borgen och klättra.”

Husaby kyrka.
Husaby kyrka. Foto: Sören Turesson

Stora stenbrottet:

”Stenbrottet ger ett dramatiskt intryck med de 400 miljoner år av Kinnekulles stenhistoria som visar sig i brottet. Nere i brottet kan man vandra, fika och grilla.

Om man köper fiskekort har man också möjligheten att fiska där. Nära stora stenbrottet finns Kinnekulle vandringsled dit man kan göra en avstickare.”

Stora stenbrottet. Kinnekulles eget "grand canyon".
Stora stenbrottet. Kinnekulles eget "grand canyon". Foto: Katarina Kresak

Blombergs bad:

”En fin och långgrund badplats med sandstrand, klippor och brygga. Andra badplatser i området jag kan rekommendera är Jutaviken (Årnäs), Kinnekullecampingen och Källby badplats.”

Blombergs bad.
Blombergs bad. Foto: Katarina Kresak

Råbäcks mekaniska stenhuggeri:

”Hur stenen från brotten på Kinnekulle togs om hand kan man se i stenhuggeriet där det fortfarande finns en mängd äldre fungerande maskiner som kan bearbeta stenen. Sommartid arbetar flera konstnärer med stenhuggeri här, så fråga gärna om någon av dem vill visa sina arbeten.”

Årnäs:

”Det gamla brukssamhället vid Vänern är en fridfull plats att strosa omkring på. Här finns småbåtshamn och gamla byggnader från glasbrukstiden och i en av byggnaderna har ett inredningsföretag sitt showroom."

Hellekis säteri:

”Säteriet har anor från medeltiden och den nuvarande huvudbyggnaden från 1700-talet är byggd i karolinsk stil. I trädgården växer unika träd såsom till exempel ginko, äkta kastanj och valnötsträd, och här finns en välskött perennrabatt och en rosengård. I kaféet erbjuds mat och fika och i växthusen visas konstutställningar."

Munkängarna:

”Naturreservatet vid Munkängarna är vackert året om. Under våren blommar ramslöken och på sommaren svalkar de höga lövträden som sedan under hösten lyser i gult och orange. Gå uppför trappan vid klevkanten och blicka ut över lövskogen. Härifrån är det nära till Stora stenbrottet.”

Munkängarna. Naturreservatet är känt för sina vackra ängar, lövskog och fågelsång.
Munkängarna. Naturreservatet är känt för sina vackra ängar, lövskog och fågelsång. Foto: Katarina Kresak

Söckeviken:

”Längs med vägen mot Kinnekulle camping ligger en liten strand längs med Kinnekulle vandringsled. Följer man leden mot campingen går man förbi Söcke grottor som sticker ut som klippblock över vattenkanten.”

Stora salen:

”Mitt i barrskogen öppnar sig något som känns som en parkmiljö. Här finns grilltunnor och massor av plats att springa och leka på. Utsikten över Kinneviken är fantastiskt och vid klart väder går det att se ända till Läckö slott.”

Falkängens hantverksby

I hantverksbyn Falkängen i Hällekis finns tolv små butiker med konst och hantverk. Mellan den 15 juni och 15 augusti 2019 besökte 45 000 personer hantverksbyn, enligt turistbolagets mätningar.

Se upp för hjortarna

Kinnekulle är rikt på dovhjortar och enligt en inventering som har gjorts av dovhjortsstammen finns uppskattningsvis 3 400 stycken i området. I sommar väntas siffran öka då omkring 1 600 kalvar föds. Sannolikheten att få syn på en hjort under en tur till Kinnekulle är stor, så se till att ta det försiktigt ute på vägarna.

Populära leder

Kinnekulle vandringsled (45 kilometer)

Sjöråsleden i Hällekis (cirka 4 kilometer)

Blombergsleden (4 kilometer)

Kata, munkar och dahlior i Varnhem

Artikeltaggar

SommarTurism

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.