Votering om lokal skolstyrelse

Publicerad:

Med röstsiffrorna 6-5 drev barn- och utbildningsnämnden igenom arbetsformerna för den nya lokala styrelsen på Katedralskolan.

– Som en av landets äldsta gymnasieskolor har Katedralskolan unika egenskaper och traditioner, den är en del av Skaras själ. Detta ska den lokala styrelsen nu utveckla och förankra i hela Skaraborg, säger nämndordföranden Lotta Grönlund Plöen (M).

Den rödgröna oppositionen ville återremittera ärendet. Inte för att man har något emot att de inrättas en lokal styrelse på skolan, utan för att det ska göras en bättre förankrad utredning där verksamheten, förvaltningsledning, skolledning och inte minst eleverna, får vara med tidigare i processen.

– Det vi nu har klubbat igenom är Lotta Grönlund Plöens egen utredning. Arbetsgången har varit under all kritik, säger nämndens andre vice ordförande Therese Kristiansson (S).

Utveckla traditioner

Styrelsen kommer att bestå av Katedralskolans samordningsrektor, tre elevrepresentanter, fyra från personalen, Djäkneföreningens ordförande och en representant med koppling till akademi, högskola eller Skaras kultur.

- Nu har vi en lokal styrelse på plats, och det ska bli givande och utvecklande att få påbörja det här arbetet, säger Katedralskolans samordningsrektor Petra Björk i ett pressmeddelande från kommunen.

Förutom huvudsyftet, att förmedla skolans positiva anda, ska styrelsen även vara ett beslutsfattande organ tillsammans med rektorer och politikerna i nämnden. Tillsammans med skolföreningarna ska den också hjälpa till med att arrangera och utveckla skolans traditioner.

– Min känsla är att det här kommer att bli jättebra, säger Lotta Grönlund Plöen.

Fick stöd av SD

När nämnden skulle besluta om arbetsformerna för styrelsen yrkade oppositionen på återremiss, men alliansen kunde driva igenom förslaget med stöd av SD.

– Vi tar inte tillvara på de grupper som finns på skolan, ledning, personal och framförallt elever. De borde ha fått vara mer delaktiga. Nu är det nämndordförandens arbetsformer som har klubbats igenom, säger Therese Kristiansson.

Artikeltaggar

Lotta Grönlund PlöenPolitikSkaraSkaraborgTherese Kristiansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare