Hoppa till huvudinnehållet

S vill utreda flytt av vuxenutbildningen

Publicerad:
S vill utreda återflytt SFI och Komvux till egna lokaler på Katedralskolan.
S vill utreda återflytt SFI och Komvux till egna lokaler på Katedralskolan. Foto: Daniel Strandroth

Socialdemokraterna vill utreda en återflytt av komvux och SFI från det externt hyrda SLU-huset till kommunens egna lokaler på Katedralskolan.

”Valet borde vara enkelt. Speciellt i tider med en ansträngd ekonomi för Skara kommun i sin helhet och barn- och utbildningsnämnden i synnerhet”, skriver oppositionsrådet Fredrik Nordström och barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande Therese Kristiansson i en motion till kommunfullmäktige.

Redan i mars 2018 inleddes en utredning av möjligheterna att flytta tillbaka vuxenutbildningen, och i augusti samma år beslutade barn- och utbildningsnämnden att gå vidare med en ombyggnation av de lokaler som tidigare inrymt livsmedelsprogrammet.

Del i stor översyn

Efter ett initiativ från den dåvarande borgerliga oppositionen stoppades ombyggnationen bara någon månad senare. Motivet var då att Katedral skulle ingå i en allmän, större översyn av kommunens lokaler.

Under 2019 lanserades projektet Skolstaden Skara, vilket bland annat innebar att Olinsgymnasiet skulle hyra in sig och starta ett eget ”campus” på Katedralskolan.

Eftersom det här innebär att vuxenutbildningen inte skulle få plats, tecknade kommunen hösten 2019 ett femårigt hyresavtal med Samhällsbyggnadsbolaget avseende SLU:s undervisningshus. Kommunen har här en årlig hyra på 2,5 miljoner kronor.

Friskola backade

I början av 2020 meddelade Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag att friskolan inte hade för avsikt att fullfölja planerna på att hyra in sig på Katedral.

I kombination med ytterligare minskat elevantal innebär det här att skolan inför höstterminen står med fler tomma ytor en någonsin, detta samtidigt som kommunen är uppbunden i ett externt hyresavtal för SLU-huset till och med 2024.

Därmed, menar Fredrik Nordström och Terese Kristiansson, finns det gott om argument för att återigen aktualisera en flytt av vuxenutbildningen till tomma lokaler på Katedral, lokaler som motsvarar en hyreskostnad på över en miljon kronor om året.

Färdiga utredningar

”Skolan står inför tuffa besparingar. För att återigen skapa en stark Katedralskola med en stabil ekonomi krävs en översyn som också innefattar skolans lokaler”, skriver de i motionen.

De pekar också på att det finns färdiga utredningar med förslag på hur hyreskostnader kan minska för både Katedralskolan och vuxenutbildningen.

”Utred en eventuell återflytt och avvakta med ett eventuellt förvärv av SLU-huset innan olika alternativ har utretts” lyder förslaget från S.

Artikeltaggar

Fredrik NordströmKatedralskolanKristian WejshagNyheterOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildningSkolstaden SkaraSLUTherese Kristiansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.