Hoppa till huvudinnehållet

"Sommar"-chefen: Tegnell var självklar

Publicerad:
Greta Thunberg inleder årets "Sommar i P1" den 20 juni. Det svåraste med programmet var att välja musik, berättar hon. "Jag kan inte välja, jag har sådan beslutsångest, så det har jag fått lite hjälp med", säger hon. Pressbild.
Greta Thunberg inleder årets "Sommar i P1" den 20 juni. Det svåraste med programmet var att välja musik, berättar hon. "Jag kan inte välja, jag har sådan beslutsångest, så det har jag fått lite hjälp med", säger hon. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm

Corona och klimatet står i fokus i årets "Sommar i P1".

Två som lär väcka reaktioner är Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, och den världskända klimataktivisten Greta Thunberg.

En del ser honom som ett kontroversiellt val. Men enligt programchefen Bibi Rödöö var det en självklarhet att Anders Tegnell skulle sommarprata, eftersom Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog har stått i centrum för bekämpandet av coronaviruset i Sverige. Samtidigt menar hon att det var viktigt att ta in fler röster om virusbekämpningen.

– Vi har också Björn Olsen, som är en kritisk röst till den svenska strategin, och en iva-sköterska från Eskilstuna där de har haft det väldigt jobbigt med många covidpatienter, säger Bibi Rödöö.

Anders Tegnell är en av årets sommarvärdar. Pressbild.
Anders Tegnell är en av årets sommarvärdar. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm

Krisen påverkar Thunberg

Greta Thunberg är två månader yngre än popstjärnan Zara Larsson var när hon sommarpratade i P1 – vilket är nytt rekord för programmet.

– Jag har vid det här laget vant mig vid att vara den yngsta på många områden, men det känns ändå väldigt kul och speciellt, säger Greta Thunberg.

Hennes sommarprat den 20 juni sänds på engelska och svenska, eftersom intresset väntas vara stort. Redan förra året fick klimataktivisten frågan, men då tackade hon nej med kort varsel på grund av tidsbrist. Som väntat kommer programmet att handla om klimatet.

– Jag kommer att berätta lite om det jag har gjort det senaste året, olika händelser och möten, och helt enkelt fakta om klimatet, säger Greta Thunberg.

Björn Olsen, som har varit kritisk till Sveriges coronastrategi, sommarpratar den 28 juli. Pressbild.
Björn Olsen, som har varit kritisk till Sveriges coronastrategi, sommarpratar den 28 juli. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm

Men hon konstaterar även att det är svårt att vara sommarvärd utan att kommentera den rådande coronapandemin, som enligt henne kommer att påverka hur vi ser på en kris. Samtidigt gör krisen framtiden svårplanerad för 17-åringen.

– Det beror på om man överhuvudtaget kommer att kunna resa och ha demonstrationer, vad som kommer att kännas rätt och vad som är moraliskt rätt att göra, det kan nog ingen veta, säger hon.

Producenten grät

Dj-stjärnan Alesso kommer att prata om varför han började med musik och om mental hälsa.

– Jag var med om väldigt mycket som tonåring, allt från att min bästa vän gick bort till skilsmässa, problem i familjen och ensamhet. Det är en massa olika bitar som jag tar upp i sommarpratet. När jag har lyssnat på vissa tidigare sommarprat har det hjälpt mig att inte känna mig lika ensam, och jag hoppas att jag kan inspirera yngre och hjälpa folk att känna att de inte är ensamma i det de går igenom, säger han.

Författaren Karin Smirnoff sommarpratar den 23 juli. Pressbild.
Författaren Karin Smirnoff sommarpratar den 23 juli. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm

Även författaren Karin Smirnoff debuterar i programmet. Hon har uppmärksammats för den hyllade trilogin om Jana Kippo, men var inte helt bekväm med att göra ett "Sommar"-program", berättar hon.

– Jag har alltid varit lite av en grå mus, och jag har trivts i den rollen, säger hon.

Svårigheten låg i att balansera mellan att värna det privata och berätta det som hon ville dela med sig av.

– Det ska ju vara något slags dramatik, och jag gillar inte att skriva mesiga saker. Det har varit svårt, men också roligt, säger Karin Smirnoff, och berättar att producenten började gråta när hon kommit halvvägs.

– Så något slags dramaturgi är det i alla fall.

Sofia Sundström / TT

Erika Josefsson /TT

Patrick Stanelius / TT

Linda "Miss Li" Karlsson tackade nej till att medverka när hon fick frågan – men ändrade sig senare. Pressbild.
Linda "Miss Li" Karlsson tackade nej till att medverka när hon fick frågan – men ändrade sig senare. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm

Artikeltaggar

Anders TegnellGreta ThunbergNöje/KulturSommar i parkenSverigeSveriges Radio

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.