Hoppa till huvudinnehållet

Unik båtsommar i flytande stuga

Publicerad:
– Stugorna är mitt första inhopp i turistbranschen, berättar en entusiastisk Ove Axelsson.
– Stugorna är mitt första inhopp i turistbranschen, berättar en entusiastisk Ove Axelsson. Foto: THOMAS WALLIN

Att stuguthyrningen kan få ett uppsving till följd av den olycksaliga coronapandemin tror många. Om stugor inte är nog så borde väl en flytande stuga ute på en sjö vara den optimala sommarplatsen ur ett distansperspektiv.

Ove Axelsson och möbelsnickaren Erik Aronsson lade härom veckan i de fem flytande stugor Ove övertog förra året.

Ove Axelsson och möbelsnickaren Erik Aronsson, till vänster hade bråda dagar med att få i ordning de fem flytande stugor Ove övertog förra året. Nu finns det även Sup-brädor till dem, vilket Ove visar upp.
Ove Axelsson och möbelsnickaren Erik Aronsson, till vänster hade bråda dagar med att få i ordning de fem flytande stugor Ove övertog förra året. Nu finns det även Sup-brädor till dem, vilket Ove visar upp. Foto: THOMAS WALLIN

Stugbåtarna som ligger vid Grean, är sedan flera decennier ett välkänt inslag på framför allt Lelång, men de syns också på andra håll i Dalslands kanals sjösystem. Även ortsbor som är vana vid dem hajar till när de syns på sjön.

Vid Grean i Bengtsfors ligger de fem flytande stugorna som varje vår lyfts på plats i Lelång, färdiga att ge sig ut på Dalslands kanal med.
Vid Grean i Bengtsfors ligger de fem flytande stugorna som varje vår lyfts på plats i Lelång, färdiga att ge sig ut på Dalslands kanal med. Foto: THOMAS WALLIN

Det handlar om fem pontonflottar med varsin riktig stuga ovanpå. Alla faciliteter finns i huset, och på sidorna kan trädäck fällas ut som tillsammans med altanen ger rejäla ytor.

– I två av dem finns det numer SUP-brädor man kan använda, visar Ove Axelsson. Han driver till vardags ett fastighetsbolag:

– Stugorna är mitt första inhopp i turistbranschen. Det blir kul att se hur det utvecklas. Hittills verkar det vara riktigt bra intresse.

En rejäl kran krävs för att lyfta i och upp stugorna.
En rejäl kran krävs för att lyfta i och upp stugorna. Foto: Thomas Wallin

Oväntad draghjälp blev det av en fin artikel med spännande bilder i SJ:s resemagasin Kupé.

Finessen med stugbåtarna är att de som många andra exempel inte har en utombordsmotor monterad på själva flotten. I stället har varje stuga en egen båt med utombordsmotor som drar ekipaget. Det blir dels mer lättmanövrerat, och dessutom är det en fördel att ha en båt till den flytande stugan när man väl lagt till och vill utforska omgivningen eller kanske göra något ärende.

Artikeltaggar

BåtarBengtsforsDalslands Kanal ABNyheterSommarTurism

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.