• idag
  10 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Coronatester för allmänheten igång - så funkar det på din vårdcentral

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Monica Gustafsson och Marita Calmestrand tog prover när Guldvingens vårdcentral drog igång covid-19-tester för allmänheten på tisdagsförmiddagen. Testerna anses vara viktiga dels för att minska smittspridningen, dels genom att bidra till att samhället fungerar då konstaterat osmittade personer kan återgå till arbete.
Foto: Thomas Kühnel
Antalet genomförda coronatester i Sverige har hittills inte nått upp till regeringens mål. Men nu har Närhälsan i Västra Götaland växlat upp. I Lidköping är Guldvingen redan igång och på onsdagen öppnar även Ågårdsskogen för provtagning.

Med start denna vecka ges möjlighet för personer i Västra Götaland med milda symptom (som varat i minst 24 timmar) att testa sig för pågående covid-19-infektion. Det hela sker på lite olika sätt på olika vårdcentraler. Bokade besök, drop in eller drive in – det centrala är att risken för smittspridning minimeras.

I Lidköping startade Guldvingens vårdcentral sina provtagningar på tisdagsförmiddagen. Här har man valt ett upplägg med bokade tider. På så sätt hoppas man få undvika köer – och därmed risk för smittspridning.

– Då har vi dem lite spritt. Annars blir det gärna så när man har drop in att alla kommer precis när man startar och då har man massa folk där. Det är ett sätt att sprida ut flödet över en tid och undvika en hop med folk, säger Petra Aronsson, vårdcentralschef på Guldvingen.

– En fördel med bokade tider är också att vi kan förbereda papper och sådant innan. Om de bara kommer måste man göra hela pappersexercisen på plats.

Sitter kvar i bilen

För att inte riskera att smitta sprids till övriga besökare sker provtagningen på Guldvingens baksida och de som kommer i bil stannar i bilen under topsningen.

– Det är en säkerhet för personalen också.

Tider för provtagning har avsatts var femte minut. Det kan låta hektiskt, men när NLT gör ett nedslag på tisdagsförmiddagen är det ett lugnt och kontrollerat inflöde och de 24 förbokade patienterna samt ett par tillkomna spontanbesökare kan betjänas utan anhopningar.

– Det är hanterbart, konstaterar Helena Landberg som håller koll på eventuell kö medan Monica Gustavsson och Marita Calmestrand tar proverna.

Drop in på Ågården

På Ågårdsskogens vårdcentral startar provtagningarna på onsdagen. Här är det istället en drop in-variant som tillämpas och testen görs utomhus i ett tält till vänster om vårdcentralens entré.

Att man väljer drop in har med vårdcentralens storlek, drygt 19 100 listade patienter, att göra.

– Vi är störst i VG-regionen, och vi har högt tryck i telefon även annars. Och om då alla som vill provta sig ska ringa då blockerar ju de telefonen för alla som är sjuka, säger vårdcentralschef Åsa Jolesjö.

Provsvar beräknas komma ett par dagar efter utfört test. Är det negativt meddelas det på Mina sidor på 1177 Vårdguiden, där man loggar in med Bank-ID. Är svaret positivt blir man kontaktad personligen och får i samband med detta råd om hur man ska förhålla sig.

Det här gäller i din kommun:

Grästorp:

Essunga:

Vara:

Götene:

Inget antikroppstest

Testerna som nu utförs på regionens vårdcentraler, så kallade PCR-prover, visar om man har en pågående infektion och ger alltså inte svar på om man tidigare haft covid-19.

– Har man varit sjuk i flera veckor, då är det inte aktuellt med provtagning. Vi har inga sådana tester att vi kan kolla antikroppar. Det är inte det det handlar om, utan det är nyinsjuknade med pågående infektion. Men får man nya symptom, som halsont eller feber, då kan man komma och ta ett prov, säger Åsa Jolesjö, vårdcentralschef på Ågårdsskogen.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.