Hoppa till huvudinnehållet

Norska Verene tvingas fira i Sverige: "Just nu förtränger jag"

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Inget 17 maj i Norge. Verene Sundberg Koller får fira den stora dagen i Sverige i år.
Inget 17 maj i Norge. Verene Sundberg Koller får fira den stora dagen i Sverige i år. Foto: Emma Hjorth

Ingen barnparad, ingen folkdräkt, ingen korv och is, ingen trängsel på Oslos gator, ingen grillning med familjen och inte ens lillasyster Kristinas makalösa jordgubbstårta. NLT har träffat norska Verene Sundberg Koller som på grund av coronapandemin missar ett syttonde mai i Norge.

– Det känns inte bra alls. När man är norsk är man i Norge på 17 maj, säger hon.

Att grundlagen undertecknas brukar vara ett gott skäl till att instifta en nationaldag samma dag. Så även i Norge, då man den 17 maj 1814 skrev på grundlagen.

Först firades dagen bara spontant innan Norges nationalsångs-författare, Bjørnstjerne Bjørnson, 1870 föreslog att man skulle fira dagen med barnparad i huvudstaden. Sedan dess är paraden och barnen ett faktum under firandet.

– Firandet fick en extra boost efter kriget och är en av de största högtiderna i Norge. Jag tror att andra världskriget har spelat en stor roll till att man firar nationaldagen så mycket, till skillnad från Sverige. Man har ett nära förhållande till kriget, det var inte så länge sedan det pågick, säger norska Verene Sundberg Koller som numer är bosatt i Håle.

Det var kärleken som förde henne till Sverige och Håle. För närapå exakt tio år sedan träffade hon sin man på en vårfest i Örebro. Sedan fyra år sedan bor hon permanent i Sverige, men är norsk medborgare.

Tredje gången

På sina 50 levnadsår har hon bara missat att fira 17 maj i Norge två gånger. I år blir det tredje:

– Det känns inte bra alls. När man är norsk är man i Norge på 17 maj. Just nu förtränger jag att jag inte kommer vara i Norge på 17 maj.

Men inte ens för de norrmän som befinner sig i Norge under den stora dagen kommer firandet bli som vanligt, givetvis på grund av den rådande coronakrisen. Verene berättar hur firandet i Oslo ser ut i vanliga fall:

– Vissa börjar med champangefrukost, det gör vi inte i min familj, för oss är inte alkoholen det viktiga utan att umgås.

Efter frukost med eller utan champagne hissas den rödblåvita flaggan på skolgårdarna innan det är det dags för dagens stora höjdpunkt, barnparaden med skolorkestern i täten.

I Oslo, där Verene firat sina nationaldagar, deltar många tusentals barn från skolorna skolor i staden. Paraden filmas och går att se på tv för den som inte har möjlighet att bevittna den från trottoaren.

"Hurra!"

Paraden går längs Oslos gator och förbi kungliga slottet där kungafamiljen står uppradade för att vinka till de hurrande gladen. Förr hurrar gör de.

På slottet vänta kungafamiljen för att vinka till alla paraderande barn.
På slottet vänta kungafamiljen för att vinka till alla paraderande barn. Foto: Verene Sundberg Koller

– Alla barn som går i tåget säger "Hurra!" när de inte sjunger, och alla vuxna säger ”gratullerer på dagen” till varandra.

Efter paraden får alla barn, och enligt Verene även vissa vuxna, så mycket korv och glass att äta som de bara orkar. Även svenskarnas motsvarighet till påskmust, apelsinläsken Solo, går åt i stora mängder.

17 maj är en ledig dag för alla norrmän, så butikerna håller stängt. De som däremot arbetar för fulla muggar är korv- och glassförsäljarna, liksom heliumballongblåsarna.

Efter korv- och glassätandet väntar lekar, kanske våfflor och än mer glass och korv och många sluter upp senare under kvällen för att grilla eller äta annat gott.

– Det är barnens dag, och glassens och korvens. Har man barn är det barnens dag och har man respekt för barnen låter man bli fyllan. För ungdomarna är det partydag. Många har en dålig 18 maj.

Verene har inte längre några barn i småbarnsåldern. Men när henens dotter Madeleine Koller Norheim var liten var Verene självklart på plats på gatorna. Nu blir det mest att titta på tv-sändningen av paraden:

– Då kollar man efter ”sin” skola och ser om man känner igen några lärare. På tv diskuteras också kungafamiljens val av kläder.

Här syns den så kallade flaggborgen. Ofta har skolorna ett gäng som går tillsammans med skolorkestern, korpset, bärande sådana här stora flaggor.
Här syns den så kallade flaggborgen. Ofta har skolorna ett gäng som går tillsammans med skolorkestern, korpset, bärande sådana här stora flaggor. Foto: Verene Sundberg Koller

Vackra bunader

Eftersom 17 maj är en högtidsdag är det finkläder som gäller. Det finaste man kan bära är inte frack eller balklänning. Den som äger en folkdräkt, bunad som det heter i Norge, har det vackraste plagg man kan tänka sig.

– De kostar mycket. Har man en så har man det för resten av livet. Många får en bunad i konfirmations eller 18-årspresent. De är specialsydda och sydda så att man kan ha dem hela livet. Och det är viktigt att man har en bunad från den stad man är ifrån.

Resten av dagen för familjen Koller tillbringas i lugn och ro hemma hos lillasyster Kristina Koller. Grillning står oftast på schemat och till efterrätt systerns fantastiska jordgubbstårta.

Viktigt att markera

Men i år blir det alltså inget firande med blodsbanden i Norge för Verene. I stället firar nationaldagen i Håle.

– När jag insåg att jag inte kommer kunna vara i Norge på 17 maj bjöd jag in några goda vänner till oss. Förhoppningsvis är det bra väder så att vi kan grilla och jag ska få receptet på Kristinas jordgubbstårta. Jag kommer så klart videoprata med dem i Norge men det blir ett jättekonstigt firande. Det är viktigt för oss att markera att det är syttonde mai. Ingen är väl norskare än vi som inte bor i Norge, vi håller väldigt hårt på våra traditioner.

Trots det ovanliga firandet är Verene positiv:

– Jag ser fram emot att fira 17 maj här och jag ser fram emot nästa år som förhoppningsvis blir i Norge.

Artikeltaggar

Grästorps kommunHåleMeraNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.