Premiär för våffelkafé på Kinnekulle: "Kafé ligger mig varmt om hjärtat"

Publicerad:
På lördag är det premiär för våffelkaféet i Stephans och Elizabeth Dahls trädgård i Gössäter. De siktar på att skapa ett kafé som ska ha charm och kännas som hemma. Foto: Jens Fritzson

Länge har Elizabeth Dahl haft en dröm om att starta ett kafé. Nu, tillbaka i hembygden efter 24 år i Norge, var det läge.

– Kafé ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Kaféet i Stephans och Elizabeth Dahls trädgård i Gössäter öppnar på lördag. Kaféets dragplåster blir våfflor med grädde och sylt.

– Om du går på ett kafé i Norge och de inte har våfflor, så är det fy. Där har man våfflor, punkt slut. Så är det inte på samma sätt i Sverige. Så då tänkte jag: Varför inte prova på det här och göra något annorlunda?, säger Elizabeth.

Flyttat tillbaka

I oktober i fjol återvände makarna till Kinnekulle efter 24 år i Norge. De flyttade dit under 1990-talet för att arbeta som barn- och ungdomssekreterare inom kyrkan.

Flera år senare gick Stephan över till industriarbete och Elizabeth drev bland annat ett kafé med en väninna.

Vägskäl

Men under 2019 kom paret till ett vägskäl. En flytt tillbaka till hembygden lockade. Stephan är uppväxt i Forshem, och Elizabeth i Österäng.

– Vi kom i en naturlig skarv i familjelivet eftersom våra barn hade flyttat hemifrån, skaffat jobb och utbildat sig. Jag hade tröttnat på mitt jobb och Elizabeth stod utan arbete, berättar Stephan.

– Det var spännande att flytta till Norge och vi trivdes jättebra hela tiden, men längtan tillbaka till rötterna har funnits där ett tag. Därför bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Kinnekulle, inflikar Elizabeth.

Väl på hemmaplan har Stephan börjat arbeta som undersköterska på hemvården i Hällekis medan Elizabeth alltså ska prova på en kafésatsning. Stephan kommer att bistå så mycket han kan.

– När vi tittade på det här huset i somras så skojade jag med Stephan: ”Här skulle man kunna ha ett kafé!”, och så blev det, säger Elizabeth.

Startar försiktigt

Under den senaste tiden har paret förberett inför lördagens öppning.

– Till att börja med kommer vi bara att ha öppet under helgerna. Sedan kan det bli aktuellt med ytterligare dagar i sommar, men det beror på vad det finns för efterfrågan.

Är det inte en lite annorlunda känsla att öppna ett kafé mitt under coronatider?

– Ja, det är det ju. Det är positivt om vädret är bra, då kan man vara ute och hålla mer avstånd. Att vara ute är inte lika illa som att vara inne.

Vad har de då för förväntningar inför premiärhelgen? Stephan tror att det kommer många kunder.

– När vi la upp det här evenemanget på Facebook så fick vi ett bra gensvar. Det dröjde inte många timmar innan 150 personer hade anmält sitt intresse. Folk letar efter små smultronställen i bygden, och det tror vi att detta blir.

Artikeltaggar

GössäterKaféerKinnekulleMeraNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare