Hoppa till huvudinnehållet

Wejshag efter S-anmärkningarna: "Ingen big deal för mig"

Publicerad:
Maritha Hellqvist (S), vice ordförande i nämnden för utbildning, kultur och fritid, anser att Olinsgymnasiets ansökan har brister. "Jag har inte för avsikt att gå ut i media och gå igenom punkt för punkt", säger Kristian Wejshag.
Maritha Hellqvist (S), vice ordförande i nämnden för utbildning, kultur och fritid, anser att Olinsgymnasiets ansökan har brister. "Jag har inte för avsikt att gå ut i media och gå igenom punkt för punkt", säger Kristian Wejshag. Foto: Jens Fritzson

Fyra nämndsledamöter, från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, ställer sig inte positiva till Olinsgymnasiet ansökan.

Maritha Hellqvist (S), vice ordförande i nämnden, säger till NLT att hon betonar att frågan inte handlar om att en fristående gymnasieskola ska få etablera sig eller inte. Det hon vänder sig emot är hur ansökan är framställd.

I övrigt väljer hon att hänvisa till den protokollsanteckning som hon och partikollegan Ulrika Durk lämnat in.

Nämnd positiv till friskoleetablering i Götene

De har sammanställt några punkter och yrkar på att ansökan ska avslås. Bland annat skriver de så här:

"Det finns ingenting i ansökan som visar hur den praktiska undervisningen ska gå till. Det finns heller inga pengar anslagna i budgeten för nödvändig maskinpark eller fordon till utbildningarna."

Uttrycker oro

Båda uttrycker även en oro då små gymnasieskolor i små kommuner i regionen haft svårt att överleva, oavsett kvalité, skriver de.

"Om Olins tvingas lägga ner har vi skapat mycket stora problem för de elever som finns i verksamheten. Det finns till och med exempel på att elever inte fått ut sina betyg i samband med friskolors nedläggning."

"Jag är trygg"

Kristian Wejshag, huvudman för Olinsgymnasiet, har tagit del av nämndens beslut och protokollsanteckningen.

– Först och främst är det väldigt positivt och glädjande att majoriteten inser att det här är en bra satsning för Götene kommun, ungdomarna i stort och även för näringslivet som är extremt positiva. Det är den bilden jag fått sedan starten, säger han.

Vad säger du om de anmärkningar som förs fram i protokollsanteckningen?

– Jag har inte för avsikt att gå ut i media och gå igenom punkt för punkt. Fristående skolor är en ideologisk fråga och det kommer jag få leva med så länge jag är i branschen. Kritiken är ingen big deal för mig. Jag är trygg i vår skola och vet vad vi sysslar med och vilken kvalité den håller. Skolor med små enheter är hållbara och kommer stå sig bäst i det långa loppet.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)Kristian WejshagNämnden för utbildning, kultur och fritidNyheterOlinsgymnasietPolitikSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.