Hoppa till huvudinnehållet

Nämnd positiv till friskoleetablering i Götene

Publicerad:
Isabella Carlén: "Vi är positiva till deras ansökan och anser att det inte innebär ekonomiska, organisatoriska eller pedagogiska konsekvenser för kommunen."
Isabella Carlén: "Vi är positiva till deras ansökan och anser att det inte innebär ekonomiska, organisatoriska eller pedagogiska konsekvenser för kommunen." Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nämnden för utbildning, kultur och fritid ställer sig positiv till att Olinsgymnasiet etablerar en friskola i Götene.

Det beslutades vid det senaste nämndsmötet.

Olinsgymnasiet har sedan tidigare lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att få bedriva en fristående gymnasieskola med fem yrkesförberedande program i Götene från och med läsåret 2021/2022.

Wejshag efter S-anmärkningarna: "Ingen big deal för mig"

Skolinspektionen har därför vänt sig till nämnden för att ta del av deras åsikt och om de godkänner Olinsgymnasiet som huvudman för skolan.

Klart: Här är gymnasieprogrammen för Campus Götene

Jakande svar

Frågan avhandlades vid nämndens senaste möte. Efter votering (sju röster mot fyra) blev det ett jakande svar.

– Vårt beslut bygger på att vi inte har något att erinra mot att Olinsgymnasiet etablerar sig i Götene kommun. Vi är positiva till deras ansökan och anser att det inte innebär ekonomiska, organisatoriska eller pedagogiska konsekvenser för kommunen. Det här ska kunna funka, säger Carlén och fortsätter:

– Sedan får vi se vad Skolinspektionen säger, det är ju trots allt de som fattar beslutet om Olinsgymnasiets ansökan blir godkänd. Men vårt svar lägger de in i sin bedömning.

Hälften på distans

Noterbart är att hälften av ledamöterna deltog på nämndsmötet via videolänk.

– Det gick alldeles utmärkt och det var inga som helst problem att se och höra varandra. Det var spännande att prova videofunktionen, säger Carlén.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)OlinsgymnasietPolitikSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.