Hoppa till huvudinnehållet

Uppmaning till Lidköpingsborna: teckna en serie om vardagen med corona

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
I utställningen Hemåt – skaraborgska serieskapare medverkar bland andra (uppifrån vänster) Joalim Lindengren, Emma Hamberg, Nicolas Krizan, Patric Nyström, Jonas Andersson (självporträtt) och Christina Jonsson.
I utställningen Hemåt – skaraborgska serieskapare medverkar bland andra (uppifrån vänster) Joalim Lindengren, Emma Hamberg, Nicolas Krizan, Patric Nyström, Jonas Andersson (självporträtt) och Christina Jonsson.

Skildra din pandemivardag i serieform och bli en del av utställningen Hemåt – skaraborgska serieskapare i höst. Det uppmanar Vänermuseet i Lidköping.

Det var i lördags som Hemåt – skaraborgska serieskapare egentligen skulle ha invigts på Vänermuseet. Av detta blev emellertid intet.

– Nej, det kom ett virus emellan, säger Nicolas Krizan, serieskapare och primus motor bakom utställningen.

Nicolas Krizan, serietecknare med Lidköpingsrötter men numera verksam i Skövde.
Nicolas Krizan, serietecknare med Lidköpingsrötter men numera verksam i Skövde. Foto: Katarina Kresak

Men Lidköpingsborna kan andas ut – de får en ny chans i november. Och då kan deras egna verk ta plats bland proffsens. Vänermuseet uppmanar nämligen allmänheten att bidra till utställningen genom att skildra sin vardag under coronakrisen som tecknad serie.

– En lysande idé, det tyckte jag direkt, säger Nicolas Krizan som inte minst hoppas att skolor ska nappa på initiativet.

– Det ska bli jättespännande att se vad som kommer in för något, vad de tar sig för. Får de bara tummen ur tror jag att det kan bli jättebra.

Lång lista

Av listan över de serieskapare som medverkar i Hemåt (se faktaruta) framstår Skaraborg närmast som ett seriemecka. Om så är fallet vågar inte Nicolas Krizan slå fast – hur det ser ut på andra håll i landet har han inte kartlagt. Och, medger han, definitionen av skaraborgsk har varit tämligen generös; både ut- och inflyttade kreatörer har kvalat in i sällskapet.

Det är en stor spännvidd bland utställarna, men finns det också något gemensamt skaraborgskt i deras uttryck?

– Jag har fått den frågan förut, på Bokmässan. Då blev jag ställd – jag hade inte tänkt på det. Men nej, jag kan inte se det, att det finns någon gemensam tråd, säger Nicolas Krizan.

Men skaraborgska miljöer dyker i alla fall upp i några av serieskaparnas verk.

Väl mottagen

Hemåt är en vandringsutställning som visats på flera håll i trakten sedan starten 2017. Gensvaret har varit överväldigande.

– Det har blivit mycket mer uppmärksamhet och intresse än vad vi trodde. Många museer och gallerier har velat visa den, säger Nicolas Krizan som kan konstatera att man snart har gästat alla orter som är representerade i utställningen.

Hur är annars statusen för serier i dag – hur mår konstformen?

– Rent kommersiellt – inte så bra, säger Nicolas Krizan och talar om vikande tidningsupplagor och kärvare ekonomiska villkor för serieskapare.

Samtidigt, påpekar han, frodas serien på det kreativa planet. Utbudet är i dag enormt när det gäller såväl mängd som uttrycksmässig bredd och det finns gott om kanaler för den som vill bli publicerad.

– Men det är svårt att leva på det.

Senast den 1 juni vill Vänermuseet ha allmänhetens bidrag.

De medverkar i Hemåt

Jonas Anderson, Saleby (1000 ögon), Johan Cedmar Brandstedt, Mariestad (Death Piglet), Joakim Gunnarsson, Vedum (Katten Nils, Bamse, 91:an, Skogsbingelskolan, Emma och Sara), Emma Hamberg, Kinnekulle (Singel i stan), Matilda Hansson och Lars Vipsjö, Skövde (Harmannen), Christina Jonsson, Hjo (Badgäster & bedragare), Karin Käll, Skara (Folk), Lars Krantz, Falköping, Tidaholm (Den svarta jorden), Nicolas Krizan, Södra Ryd (Mallan, Mumin, Buster, Lillen), Daniel Lenneer, Lerdala (Ångestmannen, Nogi, Beskôddarna, Pluto, Stål-Tintin), Kristin Lidström, Tibro/Undenäs (Din tur Adrian), Joakim Lindengren, Töreboda (Kapten Stofil, Ett anstötligt liv, Krystmarodören), Patric Nyström, Järpås (Siri, Mumin, Bamse, 91:an, Röde Orm, Tom & Jerry) och Per Demervall, Jimmy Wallin, Tibro (Bamse, 91:an, Statarna).

Artikeltaggar

CoronavirusetLidköpingNöje/KulturSkaraborgVänermuseet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.