Var fjärde sökande till katedral saknar behörighet

Publicerad:
Var fjärde sökande är inte behörig. Foto: Katarina Kresak

Var fjärde elev som har sökt till något av Katedralskolans 13 program saknar behörigt.

Det visar den preliminära antagningsstatistiken till hösten gymnasieintag.

I förra veckan inleddes omvalsperioden till gymnasiet. Katedralskolans utgångsläge var då att man efter den första sökomgången hade 150 sökande (förstaval) till 232 platser.

– Vi behöver ha ytterligare ett 40-tal elever för att respektive program ska bli självbärande. Och det är en fullt realistisk målsättning, säger barn-och utbildningsförvaltningens chef Hans Persson i onsdagen NLT.

Brant uppförsbacke

Nu visar den preliminära antagningsstatistiken att Katedralskolans uppförsbacke är brantare än så. Av de 150 förstahandssökande saknar 25 procent behörighet eftersom de inte har godkänt betyg i ett eller fler av de tre kärnämnena matematik, svenska och engelska.

Det här innebär att antalet preliminärt antagna elever är nere i drygt 110, några av programmen har bara ett par elever, ett av dem en enda.

Väntar med kommentar

Varken Hans Persson eller barn-och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M) hade i fredas tagit del av statistiken, och ville därför vänta med att kommentera siffrorna.

Som en jämförelse har Lagmansgymnasiet i Vara 177 antagna elever till tio program med totalt 224 platser, motsvarande siffror för De la Gardiegymnasiet i Lidköping är 540 antagna till 624 platser.

Skaras andra gymnasieskolan, Olinsgymnasiet, har 35 antagna elever till 47 platser (två program), men det är då oräknat elever utanför Skaraborg eftersom friskolan har riksintag.

Artikeltaggar

Hans PerssonLidköpingLotta Grönlund PlöenSkaraSkaraborgSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare