Hoppa till huvudinnehållet

Intresseförening hoppas att tvålen går åt i år

Publicerad:
Snart är vattnet på plats i Stora Levenes badsjö. Just nu är det lite för grunt för bad.
Snart är vattnet på plats i Stora Levenes badsjö. Just nu är det lite för grunt för bad. Foto: Emma Hjorth

Bada i mitten av april - det kanske avskräcker de flesta. Om en vecka är i vilket fall Stora Levenes badsjö färdigfylld. Detta såg Levenebygdens intresseförening till under lördagens städdag.

Ett 15-tal eldsjälar begav sig under lördagsförmiddagen ner till Stora Levenes badsjö för att hjälpa till med den årliga vårstädningen. Badsjön har en mångårig historia bakom sig och grävdes för omkring 70 år sedan på Röda korsets begäran. Detta för att barn och ungdomar skulle få möjlighet att bada och simma. Även i dag fyller den sin funktion.

- Vi har haft simskola här i några år och den är ofta fullbokad. Barn som lär sig simma i en natursjö drunknar inte, de är inte rädda för kallt vatten, berättar en av föreningens eldsjälar, Roland Möller, som själv tagit simborgarmärket i sjön.

Roland Möller fiskade pinnar ur sjön. Fiska fisk är däremot förbjudet.
Roland Möller fiskade pinnar ur sjön. Fiska fisk är däremot förbjudet. Foto: Emma Hjorth

Men tillbaka till städdagen, där löv, grenar och annat som inte ska finnas på sjöbotten med omnejd krattades upp och forslades bort av gemensamma krafter.

- Det brukar ta fem, sex timmar beroende på hur många vi är. I vanliga fall gör vi i ordning inför Valborgsfirandet, men det är inställt i år på grund av coronaviruset, säger Roland.

Elever från den intilliggande skolan har dessutom hjälp till att röja på skoltid, vilket Roland tycker är positivt:

- Då bryr de sig ännu mer om badsjön.

Skadegörelse sker nämligen då och då med åverkan på både sjö och toaletter.

- Vi öppnade toaletterna i dag och hoppas att de får vara i fred. Och jag hoppas att det går åt mycket tvål nu i coronatider.

När städningen var färdig kunde vattnet släppas på. Att fylla hela sjön, vars djupaste djup är tre och en halv meter tar ungefär en vecka. Utebad i mitten av april lockar inte alla, men några som säkerligen blev glada för påfyllningen är de fem gräskarpar som huserar i sjön. De hjälper dagligen till att hålla sjön i trim. De är ofarliga för badgäster men livsfarliga för alger och gräs som de gärna slukar. På så sätt får djupbrunnen som förser sjön med fräscht vatten hjälp att få badsjön ren och badvänlig.

Gemensamma krafter i varierade åldrar fixade Levenes badsjö fin igen.
Gemensamma krafter i varierade åldrar fixade Levenes badsjö fin igen. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

HelgLäsarnasMeraRöda korsetStora Levene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.