Hoppa till huvudinnehållet

Yrkar på skärpta straff för inblandade i cannabisfabriken

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
Åtta av de tio personer som dömts för att ha varit inblandade i cannabisfabriken i Lekåsa har överklagat sina domar. Men även åklagarsidan har överklagat och yrkar på strängare straff för flera av dem.
Åtta av de tio personer som dömts för att ha varit inblandade i cannabisfabriken i Lekåsa har överklagat sina domar. Men även åklagarsidan har överklagat och yrkar på strängare straff för flera av dem. Foto: POLISEN

Åtta av dem som dömdes för inblandning i cannabisfabriken i Lekåsa har överklagat sina domar till Göta hovrätt.

Bland annat vill de tre huvudmän som dömdes till långa fängelsestraff frias från synnerligen grovt narkotikabrott.

Åklagarsidan yrkar däremot på att straffen skärps för flera personer.

Den 12 mars i år dömdes totalt tio personer för att ha varit inblandade i den cannabisfabrik i Lekåsa, Essunga kommun, som polisen sprängde i början av juni 2019.

Långa fängelsestraff för huvudmännen bakom knarkfabriken

Enligt NFC (nationellt forensiskt centrum) var fyndet den största enskilda odling som har påträffats i Sverige och man uppskattade att gården har producerat 400 kilo cannabis till ett värde av 20 miljoner kronor sedan den 1 januari 2018.

Tingsrätten gjorde dock bedömningen att gården producerat cirka 189 kilo cannabis under samma period.

Tre män från Göteborgsområdet - en 28-åring, en 29-åring samt en 56-åring - dömdes till åtta respektive sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Männen har överklagat till hovrätten och yrkar på att åtalet om synnerligen grovt narkotikabrott ska ogillas.

Överklagat har även de två män från Serbien, en 27-åring och en 28-åring som dömdes till fyra respektive två års fängelse samt utvisning, för att ha arbetat med odlingarna på gården. Båda yrkar på lindrigare straff.

Ägarna till fastigheten, en 52-årig kvinna och en 54-årig man, dömdes för medhjälp till grovt narkotikabrott men yrkar på att åtalet ogillas samt att förverkandet av fastigheten stoppas.

Till sist vill den 35-årig man från Serbien som dömdes för medhjälp till narkotikabrott frias helt.

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson har tillsammans med kammaråklagare Sofia Karlsson överklagad delar av tingsrättens dom.
Vice chefsåklagare Jenny Karlsson har tillsammans med kammaråklagare Sofia Karlsson överklagad delar av tingsrättens dom. Foto: Sören Turesson

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson och kammaråklagare Sofia Karlsson yrkar dock på skärpta straff. Bland annat vill de att fastighetsägarna ska dömas för medhjälp till grovt narkotikabrott, medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

De vill även att männen som har skött om odlingarna ska dömas till medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Samma gäller den 35-årige man från Serbien.

De yrkar på att 56-åringen även ska dömas för grovt narkotikabrott efter att ha innehaft en större cannabisodling i Naum, Vara kommun.

– Vi står fast vid våra ursprungsyrkanden i åtalet, säger Jenny Karlsson.

Vad gäller påföljdsdelen yrkas att hovrätten skärper de utdömda straffen något avseende den 28-årige huvudmannen och de två män som skötte om odlingen. Åklagarna vill även att 35-åringen samt fastighetsägarna döms till fängelse.

Domen mot de två män som dömdes till sju års fängelse överklagas dock inte från åklagarsidan.

– Vi yrkade på sju års fängelse och de fick sju år, så där har vi inte yrkat om någon påökning, säger Jenny Karlsson och fortsätter:

– Däremot har vi ett högre förverkandebelopp än vad tingsrätten har kommit fram till. Där yrkar vi också om att hovrätten ska döma ut ett högre.

Exakt datum för förhandlingar är inte fastställt. Preliminärt ska ärendet avgöras i mitten av maj.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEssunga kommunGöta hovrättJenny KarlssonLekåsaNaumNFCSerbienSofia Karlsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.