Hoppa till huvudinnehållet

Kommunal om Nobinas argument: "Jämför äpplen och päron"

Publicerad:
Foto: Sören Turesson

Vi värnar den personliga integriteten – det var Nobinas förklaring till att man inte gick ut med information om att det fanns coronasmitta bland de anställda. Det argumentet ger inte Kommunal mycket för.

– Det blir som att jämföra äpplen och päron. De borde förstå att våra krav inte på något sätt handlar om att hänga ut en individ som är sjuk, säger Kjell Karlsson, ombudsman.

När en av medarberarna på Nobina i Lidköping insjuknade i covid-19 valde företaget att inte informera de anställda. Det fick facket att reagera och i fredagens NLT uttryckte ombudsmannen Kjell Karlsson skarp kritik mot agerandet.

– Det är bedrövligt. Det här har skapat stor oro, sa han.

Nobina å sin sida förklarade sitt förhållningssätt med att det handlade om att värna de anställdas personliga integritet.

– Vi kan inte gå ut och prata om enskilda personers sjukdomar, sa David Erixon, kommunikationschef på Nobina Sverige.

Det argumentet missar målet, tycker Kjell Karlsson.

– Att skylla bristen på information om upptäckt covid-19 smitta på att de värnar personalens integritet blir som att blanda äpplen och päron. De borde förstå att våra krav inte på något sätt handlar om att hänga ut en individ som är sjuk. Det trodde vi var glasklart, säger han i ett mejl till NLT.

Kjell Karlsson menar att företaget ur ett arbetsmiljöperspektiv har en skyldighet att informera sina anställda om ett coronafall upptäcks på arbetsplatsen.

– Det vi ställer krav på är att Nobina tar sitt arbetsgivaransvar att informera om arbetsmiljörisker. Finns smittan på en arbetsplats har arbetstagaren rätt få veta det, säger han och fortsätter:

– I andra verksamheter har arbetsgivaren inget som helst problem att informera om att smitta finns utan att hänga ut någon så varför är det ett problem för Nobina undrar vi.

Kjell Karlsson reagerar också på vad han anser vara en tvetydighet i Nobinas resonemang.

– Företaget hävdar å ena sidan att man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer men säger å andra sidan att man inte har något ansvar att informera om smitta eftersom smittan redan finns i samhället. Det är en oroande hållning. Det är inget vanligt förkylningsvirus eller vinterkräksjuka vi talar om här, utan en samhällsfarlig och anmälningspliktig smitta.

Artikeltaggar

CoronavirusetKommunalLidköpingNobinaNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.