Corona hinder för sommarjobb och feriepraktik: "Läget är som det är"

Skola & utbildning | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Gorm, Kallestad
Garanterat sommarjobb inom vård och omsorg i Lidköpings kommun – det är ett av argumenten som används för att locka elever till vård- och omsorgsprogrammet på De la Gardie. Men på grund av coronapandemin är sommarens jobbutsikter små för de elever som inte fyllt 18 år.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det förbjudet för arbetsgivare att låta minderåriga utföra "arbeten som kan medföra risk för kontakt med smittämnen som tillhör riskklass 3" – och dit räknas nu det nya coronaviruset. Det innebär att elever på vård- och omsorgsprogrammet som ännu inte uppnått myndig ålder nu ser ut att stå utan det sommarjobb som utlovats.

– Ja, det här ställer till det. Är de över 18 år, ja, då funkar det. Är de under 18 funkar det inte med de bestämmelser som är. Och det är ju inget vi styr över, säger utbildningschef Ove Brodin.

Huruvida det går att få till alternativa lösningar för ungdomarna, som ju hade utgjort värdefull arbetskraft för vård och omsorg, är i skrivande stund oklart.

– Vi håller på och utreder vad de här nya föreskrifterna får för konsekvenser. Vi tittar på hur vi kan få till det på bästa sätt för de berörda, säger Elisabeth Elfström, personalkonsult på vård och omsorg, och tillägger:

– Vi är ju inte ensamma här i Lidköping, utan det här gäller ju alla kommuner i Sverige. Vi inväntar vägledning från SKR om vad de här nya direktiven innebär.

Även kommunens feriepraktik påverkas av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Här står vård och omsorg, men även barn och skola, för en stor del av platserna.

– Det blir en minskning i år. Vi har ett uppdrag att vi ska lösa 400 platser under sommaren. Och vi brukar ligga runt 400 också, så det brukar gå bra. Men nu gör vi inte det. Uppgiften jag fick i går är att vi har 200 platser som vi kan jobba med. Och det beror på att vi har haft drygt 100 platser inom vård och omsorg tidigare för feriepraktiken. De är inte kvar. Sedan har vi haft omkring 50 platser inom barn och skola. De är inte heller kvar på grund av att läget är som det är, säger Ove Brodin.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.