Hoppa till huvudinnehållet

Skaragymnasier dröjer med studentbesked

Publicerad:
Hur blir det med årets studentfirande i Skara? De tre gymnasieskolorna i kommunen har inte fattat något beslut i frågan ännu.
Hur blir det med årets studentfirande i Skara? De tre gymnasieskolorna i kommunen har inte fattat något beslut i frågan ännu.

Katedralskolan, Olinsgymnasiet och naturbruksskolan Uddetorp dröjer alla med besked om årets studentfirande.

- Vi går ut med information om 14 dagar, säger Uddetorps rektor Robert Karlsson.

Ledningen för Katedralskolan har sedan en tid tillbaka en dialog med skolans elevkår kring studentfirandet. Här handlar det om ett par hundra elever som riskerar att gå miste om ett studentfirande som inte bara har en lång tradition, utan också brukar vara en folkfest.

Men det klara beskedet från skolledningen är att man inte kommer att ställa in studentfirandet, utan i så fall ställa om det.

– Vi ska göra något för eleverna, säger samordningsrektorn Petra Björk.

Hon menar skolan i det här läget har två parametrar att förhålla sig till:

Skolverket, vad säger de?

Den rådande pandemin, vilka restriktioner får man från myndigheterna?

– Utifrån det ska vi ge våra studenter en minnesvärd avslutning.

Första studentkullen

Kristian Wejshag, huvudman för Olinsgymnasiet, räknar även han med att fatta ett beslut i månadsskiftet.

– Alla gymnasieskolor har en utmaning i det här, säger han.

Det är den allra första studentkullen, ett 30-tal elever, som nu lämnar friskolan.

– Vi ska försöka hitta en så bra lösning som möjligt utifrån det läge vi har i samhället just nu. På något sätt ska vi få till ett avslut för de här eleverna. Men hur det ska se ut, vet vi inte än.

Kristian Wejshag konstaterar att det ändå är lättare för Oinsgymnasiet att hantera situationen jämfört med gymnasieskolor som har flera hundra avgångselever.

– Men vi har samtidigt de gällande rekommendationerna och restriktionerna att förhålla oss till, och de viker vi inte ifrån, säger han.

Mycket frågor

Vid ett möte på tisdagen enades rektorsgruppen för regionens naturbruksgymnasier om att man vid ett nytt möte den 28 april ska fatta ett gemensamt beslut om studentfirandet ska genomföras, och i så fall hur. Det handlar då om skolorna Svenljunga, Sötåsen (där även Axevalla hästcentrum ingår) och Uddetorp.

– Det kan bli allt från att traditionellt studentfirande till att eleverna skickas hem. Vi får hur det här utvecklar sig, säger Robert Karlsson.

För Uddetorps del handlar det om ett 50-tal elever som fortfarande hoppas kunna fira sin examen på traditionellt sätt, med släkt och vänner, den 12 juni.

– Vi får mycket frågor kring det här, och jag har full förståelse för att elever och föräldrar undrar. Studenten är något som många ser fram emot, säger Robert Karlsson.

Artikeltaggar

CoronavirusetKatedralskolanNyheterOlinsgymnasietUddetorps naturbruksgymnasium

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.