Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Med Edlund och Säfström är svaret givet - Villa blir bättre

Publicerad:
Med nyförvärv som Erik Säfström och Christoffer Edlund blir Villa bättre kommande säsong tycker NLT:s sportchef Niclas Wejshag.
Med nyförvärv som Erik Säfström och Christoffer Edlund blir Villa bättre kommande säsong tycker NLT:s sportchef Niclas Wejshag. Foto: Thomas Kühnel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Blir Villa bättre eller sämre nästa säsong?

Med nyförvärv som Christoffer Edlund och Erik Säfström är svaret givet.

Villa blir bättre - framför allt om Jesper Eriksson och/eller Tim Persson också skriver nya kontrakt.

Daniel Andersson och Johan Esplund i Villadressen mot Motala i november 2002.
Daniel Andersson och Johan Esplund i Villadressen mot Motala i november 2002. Foto: Thomas Kühnel

Det har varit en helt galen silly season så här långt i bandy-Sverige. Torsdagen den 2 april small det till rejält när AIK radade upp sina sju nyförvärv där världens bäste anfallare Erik Pettersson förstås var det största namnet.

Men namnen som rev upp störst känslor var självklart Villas "gamla" radarpar Johan Esplund/Daniel Andersson som nu återuppstår.

Att Danne skulle göra comeback efter tre års frånvaro var en jätteskräll. Men jag är faktiskt jäkligt sugen på att få se eleganten Danne på isen igen. Han slutade alldeles för tidigt efter säsongen 2016/17.

Nu var han jobbsökande i dessa coronatider och när han då fick chansen att börja spela bandy på heltid igen de två kommande säsongerna var det klart han tog den.

Heta känslor så klart

Sedan rör det förstås upp många heta känslor när Villas störste ambassadör (tillsammans med Micke Arvidsson) väljer att dra på sig AIK:s tröja.

Det är ju fullständigt självklart. Varför har Villa ett publiksnitt på 3 258 åskådare på 178 elitserie- och slutspelsmatcher i Sparbanken Lidköping Arena? Varför kom det 10 000 villaiter till torget för att fira fjolårets SM-guld?

Jo, för att Villa berör så många. Det handlar om känslor och tack vare det stora intresset kan Villaspelarna kvittera ut en bra lön.

Idiotiskt och korkat

Däremot är det sorgligt och bedrövligt att Esplund och Danne har fått utstå hot. Det är ju helt idiotiskt och korkat vilket alla normala människor självklart tar starkt avstånd ifrån.

Att Esplund lämnar Villa var mer väntat än att Danne skulle göra comeback. Nummer 91 har ju gjort sju säsonger utanför Lidköping sedan han kom hit som en 18-åring.

Johan Esplund säger alltid vad han tycker vilket alltid har varit en dröm för oss journalister. Men nu tycker jag det var synd att han valde att kritisera Villatränaren Johan Sixtensson och snacka om bristande motivation när han skrivit på för AIK.

Han får förstås gärna tycka så - herregud, vi lever i ett fritt land. Men med allt som Esplund har upplevt med Villa och med allt som Villafansen har upplevt med Esplund är det synd att slutet blev så.

Allt går över

Men allt går över då Villafansen också inser att det är omöjligt inte tycka om Danne och Esplund.

Det tror jag radarparet får ett bevis för när Villa tar mot AIK till vintern. Vilken match det blir!

Två dagar efter AIK:s första (!) värvningsdag - lär komma mer spelare dit - slog Villa till och presenterade två nyförvärv som inte går av för hackor.

Skyttekungen Christoffer Edlund och vänsterhalven Erik Säfström tillhör båda topp tio i världen. Ja, många tycker att de är ännu högre upp på den listan.

Felix till höger

Jösses, vilka nyförvärv och plötsligt känns tappen av Joakim Andersson (Vetlanda) och Esplund inte så stora. Villa blir helt enkelt bättre - framför allt om Jesper Eriksson och/eller Tim Persson skriver nya kontrakt.

Villatränaren Johan Sixtensson med sina vassa nyförvärv Erik Säfström och Christoffer Edlund.
Villatränaren Johan Sixtensson med sina vassa nyförvärv Erik Säfström och Christoffer Edlund. Foto: Thomas Kühnel

Vi ska komma ihåg att Erik Säfström är världens bästa vänsterhalv.

Innebär att Sveriges näst bäste vänsterhalv (!) Felix Pherson flyttar över som högerhalv - eller upp på mitten kanske.

Vore intressant att se honom där men det troliga är väl att Petter Björling tar klivet upp på mitten. Och med halvor som Säfström och Felix lär det gå undan i vinter.

Christoffer Edlund har gjort 1 006 mål på den högsta nivån och är "bara" 41 mål efter Patrik Nilssons målrekord. Kan han slå redan kommande säsong även om Patrik fortsätter!

En återförening

Det kommer att vräkas in mål från nummer 21. Speciellt nu när han återförenas med barndomskompisen Johan Löfstedt som snart lär förlänga sitt kontrakt...

Jag hoppas att både Tim och Jesper fortsätter och jag tippar att minst en av dom gör det. Och glöm inte att Villa i praktiken har ett nyförvärv till.

Kommer ni ihåg hur unge Albin Thomsen öste in mål på försäsongen - bland annat tre i World Cup-kvartsfinalen mot Sandviken?

Sedan fick han körtelfeber och säsongen blev i praktiken förstörd. Han lär vara en helt annan spelare i vinter - inte minst med Edlund vid sin sida.

Edsbyn smyger med

Nä, "nya" Villa ser oerhört spännande ut. Och jag gillar verkligen att Villa fyller på truppen med unga vassa juniorer som Alexander Härndahl och Alexander Karlgren.

Samtidigt snackas det mest om Villa och AIK. Då smyger mästarna Edsbyn med.

Tappar Tuomas Määttä men får in Robin Öhrlund till en trupp som i övrigt är så gott som intakt. Tror Edsbyn är laget att slå i mars 2021...

Artikeltaggar

AIK BandyBandyChristoffer EdlundErik SäfströmJohan EsplundVilla Lidköping