Hoppa till huvudinnehållet

”Kinnekulleområdet sticker ut”

Publicerad:
Håkan "HåPe" Persson har hand om viltfrågor inom LRF Västra Götaland och konstaterar Kinnekulleområdet utmärker sig när det gäller dovhjortarna.
Håkan "HåPe" Persson har hand om viltfrågor inom LRF Västra Götaland och konstaterar Kinnekulleområdet utmärker sig när det gäller dovhjortarna. Foto: Arkiv

– Ur ett Skaraborgsperspektiv sticker Kinnekulleområdet ut.

Det säger Håkan "HåPe" Persson, vice ordförande i LRF Västra Götaland, angående dovhjortsituationen.

Persson har hand om viltfrågor inom LRF Västra Götaland.

– Vi hade ett stormöte i fjol där vi fick veta att hjortsituationen började gå överstyr i Kinnekulleområdet. Det här påverkar ju inte bara markägarna, utan även privatpersoner och kyrkor som fått hägna in områden för ganska stora pengar.

Hjortarna orsakar stora problem för markägare: "Åt helskotta"

Han menar att området utmärker sig i Skaraborg när det gäller dovhjortarna.

– De flesta gör så gott de kan för att hålla nere stammen nåt sånär, men det kräver ett samarbete på stora och alla arealer vilket sker sedan tid tillbaka, men avskjutningen måste kraftigt öka ytterligare, säger han och fortsätter:

– Därför ser jag det som ansvarslöst när det planteras ut dovhjort på vissa andra håll i länet, en risk finns att det blir snarlikt vildsvinsproblematiken.

Andra områden i länet har i sin tur stora skador orsakade av kronhjort och vildsvin, berättar Persson. Han tillägger att viltskadorna är ett växande problem, både i landet och länet.

– Därför har staten agerat via Naturvårdsverket och vill halvera vildsvinsskadorna på fem år. I Västra Götaland har vi stora skador och ligger i topp om man tittar på totalsumman, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi har ett stort län.

Artikeltaggar

JaktKinnekulleLRFNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.