Hoppa till huvudinnehållet

Hjortarna orsakar stora problem för markägare: "Åt helskotta"

Publicerad:
Karin Jonsson visar upp en av de många sönderbetade granarna på hennes mark. ”Försök och sälj en julgran av det här”, säger hon.
Karin Jonsson visar upp en av de många sönderbetade granarna på hennes mark. ”Försök och sälj en julgran av det här”, säger hon. Foto: Jens Fritzson

Den stora mängden dovhjortar i Kinnekulleområdet besvärar många, inte minst markägare.

– Det här är åt helskotta och håller på att bli en katastrof för oss bönder runt Kinnekulle, säger markägaren Karin Jonsson.

Omkring 3 400 dovhjortar finns i Kinnekulleområdet, enligt den inventering som gjordes i slutet av mars. Antalet kommer även att öka i sommar då omkring 1 600 kalvar föds.

Så många hjortar sköts i Kinnekulleområdet under jaktsäsongen

Karin Jonsson, som har gårdar i Österäng och Kinne-Vedum, samt är viltansvarig i Göteneortens LRF-avdelning, menar att den växande hjortstammen orsakar stora skador och ekonomiska problem för många lokala lantbrukare och skogsägare.

– En enkel överslagsräkning säger att jord- och skogsbruket runt Kinnekulle förlorar miljonbelopp på grund av detta. Jag själv har fått mängder med granskog sönderbetad, hjortarna äter upp vallar och grönbetet i hagarna har minskat, berättar hon.

"Fullkomligt exploderat"

Hon säger att hjortsituationen har varit ett problem sedan länge, men att det blivit värre för varje år som har gått.

– Under de senaste fem åren har hjortantalet fullkomligt exploderat hos oss norr om Kinnekulle. Skadorna har ökat något otroligt och kommit i takt med att hjortarna blivit fler, säger hon och fortsätter:

– Problemet från början är att vi släppt upp en för stor hjortstam och att det nu är svårt att göra någonting åt det förutom att jaga mer. Sedan har vi vildsvinen, de är på ingång och det är nästa stora bekymmer.

Hyllar jägarkåren

Karin Jonsson känner en maktlöshet och uppgivenhet kring situationen. Hon anser att fler hjortar måste fällas, men konstaterar samtidigt att det inte är lätt då de är svårjagade.

– Jägarkåren har lagt ner ett jättejobb och gör allt de kan för att minska hjortstammen. Jag vill betona att vi markägare har ett bra samarbete med dem och är tacksamma för deras insatser.

Vilken storlek på hjortstammen anser du skulle vara acceptabel?

– Det är svårt att svara på, men det måste vara på en nivå som både jägare och vi markägare kan hantera och som vi är nöjda med.

Artikeltaggar

JaktKinnekulleNyheterÖsteräng

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.