Hoppa till huvudinnehållet

NSG får visa vad de går för

Publicerad:
Pär Lindblom kom med idén om att använda hälften av Åse Viste-fondens årliga bidrag till Grästorps företagare. Merlina Poljak Käll kommer som ambulerande företagscoach.
Pär Lindblom kom med idén om att använda hälften av Åse Viste-fondens årliga bidrag till Grästorps företagare. Merlina Poljak Käll kommer som ambulerande företagscoach.

Under NSG:s senaste styrelsemöte var det enbart en fråga som diskuterades: Vad kan NSG göra för att hjälpa Grästorps företagare i coronakrisen. En av styrelsemedlemmarna är Pär Lindblom, vd på Åse Viste Sparbank. Han kläckte en idé som kan komma att hjälpa företagarna.

Banken har nämligen en fond, Åse Viste-fonden, som varje år delar ut en miljon till föreningar, organisationer eller privatpersoner som söker bidrag för att göra bygden till en än bättre plats att bo i. Pär hörde runt med kollegorna och kom sedan fram till att banken själva kunde söka bidrag ur fonden, vilket de gjorde.

– Vi kan inte bara ta en påse med pengar och ge till företagarna, säger Pär Lindblom.

Men däremot kan de ta pengarna och investera i något som gynnar företagarna. Till exempel att erbjuda dem en företagscoach, vilket blev just vad de 500 000 kronorna ur Åse Viste-fonden som banken sökte kommer att användas till.

Ambulerande företagscoach

Som en hjälpande hand i krisen kommer alla företagare i kommunen, medlemmar i NSG eller inte, kunna ringa företagscoachen Merlina Poljak Käll, från Skövde, som är van vid att arbeta med olika företag och även i kris. Det hon bland annat kommer att kunna hjälpa företagarna med är arbeta fram en handlingsplan över hur företaget ska tänka och arbeta under krisen. Om man tillsammans med Merlina kommer fram till att företaget behöver ytterligare ekonomisk eller juridisk rådgivning kan hon guida vidare till rätt kontakter.

– Merlina har tid att åka ut till företagen, hon är en ambulerande företagscoach. Vi har fått feedback från ett företag som anlitat henne och som tyckte att hon var jättebra, berättar Pär Lindblom.

Kultur- och näringslivschef Sofia Jessen sitter också med i NSG:s styrelsen och är mycket positiv över det hela.

– Det kan ta emot som företagare att lyfta luren och ringa och säga "Hej, jag behöver hjälp". Nu är det i stället vi som ringer och säger "Hej, behöver ni hjälp?". Och som det är i dagsläget är alla i behov av hjälp.

Att anlita Merlina är gratis för företagarna och betalas alltså av Åse Viste-fonden. Alla Grästorps företagare, från enmansföretaget till den stora firman, får höra av sig till henne för att få hjälp.

– Krisen kan bli tung för många, med alla beslut och frågor om man måste lägga ner. Det här är ett försök som vi får se om det gör nytta. Nu finns möjligheten att få hjälp och vi är glada att vi kunde ge den möjligheten, säger Pär Lindblom.

– Nu får NSG verkligen visa att vi jobbar med företag, säger Sofia Jessen.

Företagscoachningen kommer inte att ersätta de vanliga redovisningsbyråerna och kommer bara att vara under en kortare period.

Artikeltaggar

Åse Viste SparbankÅse Viste-fondenGrästorps kommunNyheterPär LindblomSofia Jessen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.