Hoppa till huvudinnehållet

Hör av dig till farmor

Publicerad:
Digital teknik ger goda möjligheter till kommunikation.
Digital teknik ger goda möjligheter till kommunikation. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Besök inte dina äldre släktingar. Den uppmaningen har gång på gång upprepats av myndigheter och politiker och lär knappast ha undgått någon. Men det innebär inte att du inte ska hålla kontakten – tvärtom kanske det betyder mer än någonsin för 70-plussaren som sitter isolerad.

Ring

Ett telefonsamtal är alltid uppskattat och är ett säkert kort då det varken kräver någon avancerad teknisk utrustning eller några särskilda kunskaper. Ring ofta!

Videosamtal

Facetime, Skype, Google duo, Messenger, Whatsapp – aldrig förr har det funnits så många möjligheter till videosamtal. Men för den äldre kan tekniken, både tillgången till den och kunskaperna om hur den används, vara en begränsande faktor. Har du emellertid en tekniskt bevandrad farmor är detta ett utmärkt alternativ till ett fysiskt möte.

Mejla

Om appar för videosamtal är för avancerat för farmor kanske mejl funkar bättre? Med enkla grepp kan du också bifoga bilder på barnbarnen vilket säkert uppskattas.

Brev

Varför inte gå helt old school och skicka ett brev? Ni vet ett sådant där papper man skriver på och sedan lägger i ett kuvert. Någon som minns? Några handskrivna rader, och kanske en fin påskteckning från barnbarnet, kan förgylla högtiden för den äldre släktingen. Men låt för säkerhets skull bli att snora och hosta på pappret, och känner du dig krasslig kanske det är bäst att avstå.

Att handla åt äldre släktingar kan vara en uppskattad insats.
Att handla åt äldre släktingar kan vara en uppskattad insats. Foto: CHRISTINE OLSSON

Gör en tjänst

Att prata är bra, men du kan också visa omtanke genom andra välgärningar. Gå och handla och uträtta ärenden åt dina äldre – det kan vara avgörande för att de inte ska bli smittade.

Artikeltaggar

ÄldreCoronavirusetKommunikationLidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.