Hoppa till huvudinnehållet

Så många hjortar sköts i Kinnekulleområdet under jaktsäsongen

Publicerad:
Antalet hjortar som sköts i Kinnekulleområdet under jaktsäsongen uppgick till 1 150, vilket var 250 färre än målet på 1 400.
Antalet hjortar som sköts i Kinnekulleområdet under jaktsäsongen uppgick till 1 150, vilket var 250 färre än målet på 1 400. Foto: Katarina Kresak

Hjortkommittén på Kinnekulle siktade rekordhögt inför jaktsäsongen. 1 400 hjortar skulle skjutas – men målet kunde inte uppnås.

– Nästa år får vi vara listigare i hur vi jagar, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén.

Dovhjortsstammen har ökat i Kinnekulleområdet de senaste åren och den utvecklingen vill Hjortkommittén hejda.

Jaktsäsongen pågick under några månader och slutade den 29 februari. Under den deltog drygt 250 jägare.

För liten ökning

Antalet hjortar som sköts under perioden uppgick till 1 150 – en ökning med 30 stycken jämfört med den föregående jaktsäsongen.

– Det är bara att konstatera att ökningen är för liten. Vi borde ha skjutit fler för att stammen inte ska öka ytterligare, menar Klingspor.

Ja, målet var som bekant att skjuta 1 400 hjortar i området som består av 20 000 hektar och sträcker sig från Källby i söder till Lugnås i norr.

Rekordhöga målet: 1 400 hjortar ska skjutas på Kinnekulle

– Alla i Hjortkommittén, som består av representanter från alla jaktlag, var överens om det väl tilltagna målet. Vi förstod redan från början att det skulle vara svårt att uppnå, men det var realistiskt och alla hade inställningen att vi skulle lyckas.

Sammanställningar

Wilhelm Klingspor har fått in rapporter från ett 30-tal jaktlag och gjort sammanställningar.

– De flesta har ökat avskjutningen, medan andra inte har lyckats med det. Det kan bero på att djuren flyttar sig mellan olika områden och att vissa jaktlag inte sett så många under jaktsäsongen, säger han och fortsätter:

– Sedan vet alla jägare att det är svårt och besvärligt att skjuta hjortar. Nästa år får vi vara listigare i hur vi jagar och uppmuntra smygjakt. Det är ett effektivt sätt, framförallt i slutet av jaktsäsongen.

Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén på Kinnekulle.
Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén på Kinnekulle. Foto: Daniel Strandroth

Antalet hjortar som dött i kollisioner med tåg och bil, samt fastnat i staket, beräknas uppgå till cirka 150.

”Någonstans runt 3 400”

En inventering av dovhjortstammen gjordes i slutet av mars och enligt den finns uppskattningsvis 2 900 hjortar i området.

– Sedan finns det alltid ett mörkertal och då lägger vi på 15 procent, så stammen ligger någonstans runt 3 400. Och i sommar tillkommer det 1 600 kalvar som föds. Vidare beräknas 200 hjortar vandra ut ur området varje år.

Ökningen av hjortstammen har framförallt skett inom tre jaktområden.

– Markägarna kommer själva att se detta utifrån de siffror som de får. Där kommer jaktlagen att ytterligare behöva öka avskjutningen under nästa jaktsäsong.

Det är långt kvar till nästa jaktsäsong, men kommer ni att ha en lika hög målsättning då?

– Vi kommer nog inte att sänka målsättningen, snarare höja den för att hejda tillväxten, men det måste vi ha ett möte om för att diskutera.

Vildsvinsstammen ökar

Det kan även nämnas att det sköts tio vildsvin i samma område under jaktsäsongen.

– Vi vet inte hur många det finns, men indikationerna är att även vildsvinsstammen ökar. Vår bedömning är att vi inte fått den anstormning som andra områden har fått, säger Klingspor.

Artikeltaggar

JaktKinnekulleNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.